Afbeelding
Foto:

Internationale Dag van het Recyclen

TWENTE - Op 17 mei is het de Internationale Dag van het Recyclen. Heel eenvoudig gezegd is recyclen het opnieuw gebruiken van iets. Dat kan betekenen dat iets dat u niet meer wilt hebben of nodig heeft voor een ander nog heel bruikbaar is. Het kan ook zijn dat wat u wegdoet weer als grondstof gebruikt wordt voor andere producten.

Recyclen is niet iets nieuws, maar bestaat al heel lang. Zo was er tot het eind van de twintigste eeuw de schillenboer die langs de huizen ging voor het ophalen van schillen en andere voedselresten. Deze dienden als voedsel voor bijvoorbeeld varkens. Het recyclen van glas is ook al iets dat lange tijd bestaat. De eerste glasbak werd in 1972 geplaatst. Het ingezamelde glas werd weer als grondstof gebruikt door de glasfabriek. Het gescheiden inzamelen leidt er dus toe dat iets opnieuw gebruikt kan worden.

Stimulering
Wel of niet recyclen is een vrije keuze, maar de overheid probeert dit wel te stimuleren. In diverse gemeenten moet bijvoorbeeld betaald worden voor elke keer dat er restafval wordt aangeboden. Hoe minder restafval u heeft, des te minder u betaalt voor de afvalstoffenheffing. Wanneer u minder wilt betalen is het dus zaak om afval te scheiden. De gescheiden afvalstromen, zoals plastic, glas, textiel en papier, kunnen dan weer gerecycled worden. Ook wordt geprobeerd het voor u zo makkelijk mogelijk te maken. Door de verschillende kleuren voor de afvalsoorten is snel duidelijk in welke container het afval moet. Ook door het bij elkaar plaatsen van containers voor verschillende soorten afval op een milieuplein kost afvalscheiding u minder moeite. Een deel wordt zelfs huis aan huis-opgehaald. Voor sommige zal afvalscheiding inmiddels een automatisme zijn en voor andere niet. Naast recyclen van afval, kan ook gekeken worden naar minder afval produceren. Dit kan door al bij de aanschaf van nieuwe producten een bewuste keuze te maken. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor kleding die tijdloos is in plaats van kleding volgens de nieuwste trends. Tegenwoordig zijn velen ervan overtuigd dat de wereld geen onuitputtelijke bronnen heeft en dat recyclen daarom een beter alternatief is. Als we alles als restafval verbranden, gaat dan letterlijk de wereld in rook op?