Afbeelding
Foto:

Winkels Enschede - hopelijk - straks iedere dag open

ENSCHEDE - De zondagsopening van winkels in Enschede is al jaren een discussiepunt. Door toezeggingen in het vorige coalitieakkoord bleef dit beperkt tot twee zondagen per maand, tot ongenoegen van de ondernemers die graag meer open willen. Winkelhart Enschede verwacht dat dit in de nieuwe raadsperiode vrijgegeven zal worden. En zij nemen hier al een voorschot op, met een bijzondere noodgreep.

De zondagsopening is al lange tijd een discussiepunt in Enschede. Veel ondernemers willen graag iedere zondag hun deuren openen. Er zijn ook tegenstanders in de stad; niet iedere ondernemer heeft baat bij ongeremde opening en anderen zien hierin een gevaarlijk stuk ongeremd consumentisme of kiezen uit principiƫle overwegingen om niet op zondag te willen winkelen of werken. In het coalitieakkoord was daarom opgenomen dat de zondagsopening beperkt bleef tot twee zondagen per maand; de eerste en laatste zondag.

Naar voren halen
De ondernemersvereniging Winkelhart Enschede denkt dat de politiek in het nieuwe coalitieakkoord zal besluiten om de zondagsopening geheel vrij te geven. Omdat het akkoord er nu nog niet is, kiezen zij voor een bijzondere tijdelijke oplossing. De ondernemers 'ruilen' namelijk koopzondagen; drie geplande koopzondagen aan het einde van het jaar worden dan op papier geschrapt. Hierdoor kunnen extra koopzondagen gepland worden voor 13 mei, 10 juni en 17 juni. De hoop is dat er hierna wel een formeel besluit ligt over het vrijgeven van de koopzondagen. Met de ruil blijven zij binnen het huidige beleid van 26 toegewezen koopzondagen per jaar.

Goed vertrouwen
De ondernemers hebben er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat deze ruil een tijdelijke oplossing is en de nieuwe gemeenteraad de uiteindelijke vrije openstelling definitief maakt. Er is gekozen om de eerste feestdagen zoals eerste Paasdag, eerste Pinksterdag en eerste Kerstdag te respecteren en niet open te gaan, dit geldt tevens voor nieuwjaarsdag. De tweede feestdagen alsmede Hemelvaartsdag zullen de winkels wel geopend zijn zoals een koopzondag.

Eigen keuze
Het bestuur van Winkelhart Enschede roept ondernemers op om ook echt gebruik te maken van de drie geplande extra koopzondagen. Als zoveel mogelijk bedrijven open zijn, is dit immers aantrekkelijker voor winkelend publiek dan wanneer er een lappendeken van opening is. Wel benadrukken zij dat het echt de keuze van de ondernemer zelf is om al dan niet open te gaan. Ondernemers kunnen meer informatie vinden op: www.winkelhart-enschede.nl.