Afbeelding
Foto:

Gezonde levensstijl voor duurzamer gewichtsverlies

TWENTE - Zondag 6 mei is het Anti-dieetdag, een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij de nadelen van diverse diëten en de voordelen van een gezonde levensstijl daartegenover.

Het is bij veel mensen een bekend fenomeen: U begint vol goede moed aan een dieet, maar halverwege komt u in de verleiding en u valt toch voor dat ene stuk taart. Ach ja denkt u, nu is het toch al verloren, en u vervalt weer in uw oude patroon. Of u houdt het dieet wel een hele poos vol en verliest een flink aantal kilo's, maar deze komen er allemaal weer bij als u vervolgens weer overgaat op uw oude patroon. Het Voedingscentrum en diverse diëtisten raden dan ook aan af te vallen door middel van een gezond, gevarieerd en volwaardig eetpatroon. Wat zijn nu de voordelen van afvallen door middel van een gezonde levensstijl versus doormiddel van een dieet?

Goed vol te houden
Om verschillende redenen zijn diëten vaak lastig vol te houden. Zo zijn veel diëten praktisch lastig haalbaar of extreem streng waardoor men snel honger krijgt. Ook wordt de levensstijl vaak radicaler omgegooid bij een dieet dan bij een gezonde levensstijl en is een dieet niet op maat gemaakt waardoor niet volledig rekening wordt gehouden met de persoonlijke situatie. Dit alles maakt een dieet lastiger vol te houden dan een gezonde levensstijl. Het belangrijkste probleem bij veel afvaldiëten is echter wel dat er geen vervolg is, dus als mensen hun oude eetpatroon weer oppakken, komt het verloren gewicht er zo weer bij. Dit is bij het veranderen van de levensstijl niet het geval. In een gezonde leefstijl is af en toe ook ruimte voor iets lekkers. Als je bepaalde dingen namelijk gaat verbieden, krijg je namelijk het welbekende effect van de roze olifant, dan kun je nergens anders meer aan denken dan aan dat stuk chocola. Een nadeel van afvallen doormiddel van een gezond eetpatroon is dat afvallen waarschijnlijk wat langzamer zal gaan dan bij diverse diëten, maar dan valt u wel op een duurzame manier af en heeft u lang profijt van het resultaat.

Geïnformeerd van start
Mensen met matig overgewicht zonder bijkomende gezondheidsproblemen adviseert Het Voedingscentrum om een gezond eetpatroon te ontwikkelen en voldoende te bewegen. Hiervoor kan het helpen om in de beginfase een diëtist of voedingsconsulent in te schakelen. Mensen met ernstig overgewicht en/of met gezondheidsklachten worden geadviseerd om eerst naar de huisarts te gaan. Voor meer informatie over gezond eten zie www.voedingscentrum.nl.