Afbeelding
Foto:

Wat maak jij? Ik maak tekeningen, prints, stop-motion animaties en installaties waarin ik mijn licht laat schijnen over de wereld om ons heen. Ik maak verhalend werk met het onderwerp centraal.

Wat maakt jouw werk speciaal?
Mijn voorliefde voor rauw werk en imperfectie. Mijn beeldtaal, een mix tussen theatraal en schilderkunstig. Voor het maken van mijn geschilderde korte filmpjes, als het ware bewegende schilderingen, heb ik een eigen manier van werken bedacht. Die filmpjes zie ik echt als 'van mij'.

Waar kunnen we jouw kunst zien? In de Heart Gallery (Hengelo) ben ik onderdeel van de groepsexpo 'discomfort'. 16 mei geef ik een workshop stop-motion maken op het mini-makerfestival in Hengelo, in de Vrijhof in exposeer ik in okt/nov. Zie over (enige tijd) ook www.willemijncalis.com.

Welke bekende kunstenaar bewonder jij?
Een heleboel. Maar William Kentridge voelt als een verwante denker. Hij doet alles wat ik ook interessant vind. Toen ik zijn werk leerde kennen dacht ik Hèhè, eindelijk een voorbeeld! Bovendien is zijn werk ook nog eens prachtig en ontroerend.

Wat betekent Enschede voor jou?
Enschede is mijn thuis tegen wil en dank. Ik heb een soort haat-liefde verhouding met de stad, ik ben hier geboren en ik heb op veel plekken gewoond. Mijn werk gaat vaak over aftakeling, verandering. De geschiedenis van de stad en de vuurwerkramp in het bijzonder heeft daar zeker aan bijgedragen.