Afbeelding
Foto:

Tips van de fietsenmaker: Actieradius van uw E-fiets

TWENTE - In onze serie 'Tips van de Fietsenmaker' geeft onze fietsenmaker Daan van Ten Tusscher in Enschede tips voor vele zorgeloze kilometers fietsplezier. Deze keer kijken we naar een belangrijk aspect van de elektrische fiets: de actieradius.

Het bereik van een accu wordt door heel veel verschillende factoren beïnvloed. We zullen je hierin tips geven waarmee je het bereik van de accu kunt vergroten zodat je meer kilometers kunt maken met je huidige accu. Een belangrijk en simpel punt om de actieradius te vergroten is door je banden op de juiste spanning te houden. Wanneer je namelijk met te zachte banden rijdt zorgt dit voor heel veel weerstand, waardoor het verbruik van de accu ook meer wordt. Zorg daarom altijd dat de banden op spanning staan!

Trapfrequentie
De trapfrequentie van jezelf is ook erg belangrijk voor het verbruik van de accu. Wanneer je namelijk te weinig omwentelingen maakt moet de motor extra hard aan het werk, hierdoor zul je ook minder kilometers kunnen fietsen. De optimale trapfrequentie zit rond de 50 omwentelingen per minuut. Zorg er ook voor dat je altijd terugschakelt als je stopt met fietsen, met een te zware versnelling wegfietsen zorgt voor extra verbruik van de accu. Bij bepaalde motorleveranciers wordt er ook op het display aangegeven om te schakelen naar een andere versnelling. Bosch doet dit bijvoorbeeld met een balk naast de type ondersteuning.

Reis licht
Een andere tip is om overbodige spullen niet mee te nemen wanneer je een lange fietstocht wilt gaan maken. Elk extra gewicht zorgt er namelijk voor dat het verbruik van de accu meer wordt. Bij sommige weersomstandigheden wordt de actieradius van je accu ook minder. Bij vriestemperaturen zal de accu een stuk minder actieradius hebben, hou hier dan ook altijd rekening mee in de winter.