Afbeelding
Foto:

Nieuwe N18
nu officieel geopend

ENSCHEDE - De nieuwe N18 tussen Enschede en Groenlo is woensdag officieel in gebruik genomen. Het was de afsluiting van een jarenlang project van planning en uitvoering. Niet verrassend gebeurde de opening dan ook onder enige belangstelling. Rijkswaterstaat hanteerde wel een strikt protocol voor de opening.

Vanwege de verwachte drukte rond de opening werd het exacte moment van openstelling nog geheim gehouden voor het grote publiek. Dit om te voorkomen dat automobilisten zouden gaan posten bij de toeritten om zo als eerste het nog maagdelijke asfalt te kunnen verkennen. Dit zou namelijk voor onveilige situaties kunnen zorgen, zo beargumenteerde de wegbeheerder.

Opening
Als eerste werd het weggedeelte van Enschede naar Groenlo geopend. Een weginspecteur van Rijkswaterstaat opende de weg voor het verkeer en reed voorop voor een verkenning. Met een aangepaste snelheid kon het normale verkeer hem volgen om zo een eerste rit te maken; ook wel 'blokrijden' genoemd. De inspectie is een belangrijke laatste stap om te voorkomen dat het verkeer toch nog zou stuiten op zaken zoals achtergebleven bouwmateriaal of soortgelijke items. Na iedere gepasseerde afrit konden de achteropkomende automobilisten de nieuwe N18 verlaten. Hier stonden al verkeersregelaars klaar om de hekken weg te halen bij de toeritten om zo ook verkeer daar toegang te geven tot de nieuwe N18.

Terugrit
De rit verliep naar verwachting zonder problemen. Eenmaal in Groenlo kon de weginspecteur omkeren voor de rit op het traject Groenlo-Enschede. Na de aankomst in Enschede was de weg dan ook formeel goedgekeurd en open voor het verkeer. De N18 tussen Enschede en Groenlo gaat in 27 kilometer om de kernen van Eibergen, Haaksbergen en Usselo heen. Deze nieuwe Twenteroute is volgens Rijkswaterstaat veiliger om op te rijden en over te steken. Hierdoor moeten uiteindelijk minder verkeersslachtoffers vallen. De nieuwe weg gaat de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo vergroten en past in het mooie landelijke gebied van de Achterhoek en Twente.