Afbeelding
Foto:

Hinder door staking in openbaar vervoer

ENSCHEDE - Als een verrassing kwam het niet afgelopen maandag; de grote staking in het streekvervoer. Hoewel er natuurlijk de nodige irritatie was bij de vaste reizigers in het Twentse openbaar vervoer, overheerste het begrip voor de tweedaagse staking.

Buschauffeurs en treinmachinisten in het streekvervoer hielden afgelopen maandag en dinsdag een tweedaagse staking. Een relatief ongebruikelijk en zwaar middel in Nederland; verreweg de meeste stakingen in ons land zijn slechts korte werkonderbrekingen. Dit is te danken aan het goede overleg dat vakbonden en bedrijven vaak hebben, waardoor echt stevige stakingen doorgaans uitblijven. Dat er toch een tweedaagse staking georganiseerd werd, geeft dan ook wel aan dat de gemoederen in ieder geval bij de vakbond FNV hoger opliepen.

Werkdruk
Op 24 april kondigde vakbond FNV de staking aan. Aanleiding voor de tweedaagse staking is met name de werkdruk voor chauffeurs in het openbaar vervoer. Ze moeten voldoen aan zeer strakke dienstregelingen, waardoor pauzes er vaak bij in schieten. Volgens FNV luisteren de vervoerders al jaren slecht naar deze signalen. De afgelopen maanden werd achter de schermen druk onderhandeld tussen de bonden en vervoerders. Ook werd in januari al een dag gestaakt. De bonden stelden een ultimatum aan de vervoerders dat eind april concrete afspraken gemaakt zouden worden over de CAO. Dit bleef uit, met de staking als gevolg. Hoewel de staking in een vakantieperiode valt en van tevoren aangekondigd werd, was hinder natuurlijk onvermijdelijk. De vervoerders probeerden daarom afgelopen week nog tevergeefs om de staking door de rechter te laten verbieden. Deze ging hier niet in mee.