Afbeelding
Foto:

De nieuwe privacywetgeving: wat moet u weten?

TWENTE - Op vrijdag 4 mei is het Wereld Wachtwoorddag. Een goed moment om eens stil te staan bij de nieuwe privacywetgeving die vanaf 25 mei van kracht zal zijn. Maar wat houdt deze nieuwe wetgeving in en wat moet u specifiek weten?

De nieuwe Europese privacywetgeving, oftewel de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is veel in het nieuws geweest. De huidige wet die de bescherming van persoonsgegevens regelt in de EU, de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp), voldoet namelijk niet meer. In de afgelopen jaren is de samenleving flink gedigitaliseerd en de hoeveelheid dataverkeer is enorm toegenomen. Hierdoor worden ook steeds meer persoonlijke gegevens verzameld en reist de vraag steeds meer wat er eigenlijk met onze gegevens gebeurt. De nieuwe wet moet gaan zorgen voor een betere bescherming van onze gegevens. Daarnaast krijgen bedrijven steeds meer verplichtingen en zullen zij in duidelijke taal moeten uitleggen welke gegevens zij gebruiken en wat hiermee wordt gedaan.

Consument en privacy
Met de nieuwe wetgeving krijgen consumenten ook meer en sterkere privacyrechten. Zo mag u aan organisaties vragen om uw gegevens in te zien. Ook mag u vragen deze gegevens te laten aanpassen of aanvullen en is er het recht op dataportabiliteit. Dit laatste houdt in dat de organisatie de gegevens die ze van u hebben aan u moet verstrekken als u hierom vraagt. Dit moet zo worden aangeleverd dat consumenten gemakkelijk hun data kunnen hergebruiken en door kunnen geven aan andere organisaties. Ook kan de consument in een aantal gevallen de organisatie vragen zijn of haar persoonsgegevens te wissen. Deze laatste twee rechten zijn nieuw. Daarnaast is er het recht beperking van de verwerking waarbij u organisaties mag vragen om het gebruik van u persoonsgegevens te beperken. Ook kunt u bezwaar maken tegen het gebruik van uw gegevens, bijvoorbeeld voor sommige marketingdoeleinden. Als laatste zijn er organisaties die besluiten nemen op basis van automatisch verwerkte gegevens, de consument heeft hierbij het recht om bij besluiten die consequenties voor hem of haar hebben, te eisen dat een mens deze gegevens beoordeelt in plaats van een digitaal systeem.

Belangrijk thema
Echter, door deze nieuwe regels wordt het niet per se beter als we zomaar toegang blijven geven tot onze persoonlijke informatie. Als voorschot op de nieuwe wet lanceerde de Autoriteit Persoonsgegevens dan ook de campagne 'Privacy gaat iedereen wat aan' om mensen bewuster te maken van het gemak waarmee we bewust of onbewust onze persoonlijke gegevens delen. Wilt u meer weten over hoe u meer controle kunt houden over uw persoonsgegevens? Kijk dan op autoriteitpersoonsgegevens.nl.