Afbeelding
Foto:

Verstandig genieten van de zon in Twente

TWENTE - Veel Twentenaren genieten van de zonnige zomerdagen. Echter, is het wel raadzaam voorzorgsmaatregelen te nemen om schadelijke effecten van de zon zoveel mogelijk te beperken.

Het zonnetje in huis zijn, na regen komt zonneschijn, de zon brengt altijd iets positiefs als we onze vaderlandse spreekwoorden mogen geloven. Nu is de zon voor veel mensen ook zeker een graag geziene gast, maar het zijn niet al gouden stralen die er blinken. Een te grote (onbeschermde) blootstelling aan deze stralen kan diverse vormen van huidkanker veroorzaken, waarschuwt het KWF.

Cijfers
Tamar Nijsten, hoogleraar dermatologie aan het Erasmus MC ziet sinds 1989 een sterke toename aan kankertypen die men oploopt als gevolg van uv-straling. Het aantal gevallen van andere kankertypen daarentegen zijn door de jaren ongeveer gelijk gebleven. In de database van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is te zien dat het aantal gevallen van huidkanker in de periode tussen 2010 en 2018 met 25% is gestegen. Werden er in 2010 nog 12.933 gevallen van huidkanker vastgesteld, waren dit er afgelopen jaar al 16.182. Naast de epidemiologen van het IKNL constateren ook diverse andere specialisten zoals dermatologen dat de gevallen van huidkanker de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Volgens de hoogleraar speelt ons vakantiegedrag in deze een grote rol. Veel mensen werken grotendeels de rest van het jaar binnen en stellen zichzelf op hun vakantie naar een tropisch oord vaak bloot aan een grote hoeveelheid uv-straling. Maar hoe kunt u zelf de schade van de zon zoveel mogelijk te beperken?

Better be safe than sorry
De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerealogie en het KWF hebben een aantal adviezen omtrent het beschermen tegen uv-straling. Allereerst: smeer u goed in tijdens de zonnige dagen! Het is verstandig om niet bedekte huid te beschermen met tenminste factor 15. Bij kinderen en mensen met huidtype 1 (Verbrandt zeer snel, wordt niet of nauwelijks bruin, rossige huidtype) wordt aangeraden om tenminste factor 30 te gebruiken. Ook tijdens vrije tijd en vakantie is deze factor aan te raden. Vergeet hierbij ook vooral niet u onder de randen van uw kleding in te smeren. Bent u een langere tijd buiten? Breng de zonnebrandcreme dan vaker op een dag aan. Ook met dicht geweven kleding en hoofdbedekking kunt u uzelf extra beschermen tegen de zon. Verder is het verstandig om tijdens de heetste uren van de dag, namelijk tussen 11:00 en 15:00, de zon niet op te zoeken. Ook is het raadzaam om u extra te beschermen in gebieden dichter bij de evenaar, in de bergen, in de sneeuw of op droog zand. Houd als laatste rekening met de zonkracht en laat uw huid rustig aan de zon wennen.

Zonnebank: liever niet
Vermijd de zonnebank liever. Maar 1x in de week kan toch geen kwaad? Nou, volgens het KWF staat elke keer dat je onder de zonnebank gaat gelijk aan de hoeveelheid uv-straling van een dag naar het strand. Als je dit elke week één keer zou doen, zou dit in een jaar neerkomen op 52 extra stranddagen, en ja, dat is heel wat extra uv-straling.