Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Enschede viert vrijheid

ENSCHEDE - In de geschiedenis van Nederland is 5 mei een belangrijke dag. Op die dag in 1945 gaf de Duitse hoofd-commandant in Nederland zich over. Vanaf dat moment was Nederland niet meer bezet door Duitsland en konden de Nederlanders weer leven in vrijheid.

Leven in vrijheid in Nederland lijkt tegenwoordig een vanzelfsprekendheid, maar in andere landen is te zien dat het niet altijd zo is. Dat in Nederland in vrede geleefd wordt, is iets om bij stil te staan, om trots op te zijn en zeker iets dat gevierd moet worden. Op 5 mei dit jaar zal dat ook zeker weer gebeuren.

Vrijheidsvuur
In Enschede begint de 5 mei-viering met de wielrenners van wielervereniging Het Oosten. Zij brengen om 12.00 uur het vrijheidsvuur naar de Oude Markt, zodat burgemeester Van Veldhuizen samen met de jongste wielrenner daar het vuur kunnen ontsteken. Daarna wordt de vrijheidsvlag gehesen en vanaf dat moment wordt de Oude Markt het Vrijheidsland.

Vrijheidsfestival
Vanaf 12.00 uur tot 18.00 uur is de Oude Markt speciaal voor de kinderen. Zij kunnen meedoen met bijvoorbeeld workshops, muziek, dans en theater en er zijn springkussens. Ook staat er een legertruck en zijn er veteranen die kunnen vertellen wat oorlog en vrede betekent. De winkels in de binnenstad zijn ook geopend.

Vettt Bengelfestijn
Ook op het terrein van Universiteit Twente is er tussen 11.00 uur en 16.00 uur voor kinderen veel te doen. Ze kunnen zich laten schminken of zich uitleven op de springkussens. Verder kan er geknutseld worden en kunnen de kinderen hutten bouwen.

Absolutely Fresh
Bevrijdingsfestival Absolutely Fresh wordt eveneens op het terrein van Universiteit Twente gehouden. Van 12.00 uur tot middernacht is het feest met onder andere The Partysquad, Tony Junior en Bizzey. Op het terrein zijn er verder genoeg plekken om iets te eten of te drinken.

Alle activiteiten op bevrijdingsdag zijn gratis toegankelijk.