Afbeelding
Foto:

Grensoverschrijdend werk steeds populairder

ENSCHEDE - Het werken over de grens staat steeds meer in de belangstelling. Zowel Duitse als Nederlandse overheden en werkgevers zien mooie kansen op dit vlak. GrensWerk, het grensoverschrijdende bureau voor arbeidsbemiddeling in de Euregio, organiseerde op dinsdag 17 april een rijdende banenbeurs in de trein van Enschede naar Münster.

De rit werd een keer of zes gemaakt en aan boord kregen reizigers uiteenlopende informatie over werken en studeren in het buurland. Twaalf medewerkers van GrensWerk waren vanaf 9.32 uur (vertrektijd station Enschede) de hele dag in de trein van Enschede naar Münster te vinden. Het eersteklasgedeelte, direct achter de machinist, vormde de uitvalsbasis van GrensWerk. "We hebben honderden mensen kunnen informeren in de trein," vertelt organisator Wim Evers van Werkplein Twente. "In 2012 hebben we ook al eens zo'n dag georganiseerd. Toen ging het echt om de directe bemiddeling naar een baan. Dit keer lag de focus meer op informatie en advies over werken en studeren over de grens en grensoverschrijdende mobiliteit."

Deutsche Bahn
GrensWerk kon tijdens de banenbeurs op enthousiasme en steun van vervoerder Deutsche Bahn rekenen. Deutsche Bahn heeft al te kennen gegeven dit ook op de lijn Enschede - Dortmund te willen organiseren. Ook voor de lijn Hengelo – Osnabrück worden mogelijk plannen gemaakt. In Gronau opende eind vorig jaar de Agentur für Arbeit Coesfeld samen met de gemeente Enschede, Werkplein Twente, UWV Werkbedrijf en de EUREGIO een bureau voor grensoverschrijdende arbeidsmarktbemiddeling. Onder de naam GrensWerk brengen deze partners vraag en aanbod op alle niveaus bij elkaar. Werkzoekenden vinden er alle kennis, advies en ondersteuning die nodig is voor grensoverschrijdend werken. Werkgevers die moeite hebben met het vinden van personeel in eigen land krijgen toegang tot nieuw arbeidspotentieel over de grens. De combinatie van kennis en bemiddeling maakt het concept van GrensWerk uniek in Europa.