Breed

De twee verkenners Jon Hermans-Vloedbeld en Trudy Vos, die opdracht hadden te onderzoeken welke mogelijkheden er in Enschede zijn om een college te vormen, adviseren te starten met BBE, D66, VVD, GroenLinks of de PvdA en ChristenUnie. Deze 5 partijen hebben samen 22 zetels, voldoende voor een werkbare situatie vinden de verkenners. Het proces van de collegevorming gaat nu de tweede fase in, die moet leiden tot overeenstemming over de definitieve samenstelling van het nieuwe college en over de hoofdlijnen van beleid.

Anderhalve week geleden startten de twee verkenners zoals ze genoemd werden met hun werkzaamheden. Alle raadsfracties werd gevraagd hun verwachtingen over een nieuw college duidelijk te maken. Daarbij ging het om een inventarisatie van de belangrijkste opgaven van de gemeente de komende jaren, de verhouding burger-bestuur, de rol in de regio van Enschede, samenstelling college en het te volgen proces. Afgelopen maandagavond kwam de rapportage van hun bevindingen in de raad aan de orde. Die was niet spectaculair, maar dat kwam misschien ook door de duidelijke bevindingen van het duo en de heldere advisering.

Geadviseerd werd de vorming van een breed college te onderzoeken, bestaande uit 5 partijen met een meerderheid in de raad van 5 zetels (22 tegenover 17). Ook de breekpunten, die bespreekpunten werden genoemd, werden door de beide dames op een rij gezet, maar maandagavond bij de terugkoppeling niet genoemd. Opvallend onderdeel van het advies over de samenstelling van het college was de rol van de ChristenUnie, die in beide gepresenteerde opties werd genoemd en het niet noemen van het CDA, waardoor Patrick Welman buiten de boot zal vallen, zoals het nu lijkt. BBE, D66, VVD en CU worden in beide opties genoemd. Ook de Socialistische Partij wordt niet genoemd. Evenals vier jaar geleden, toen zij de grote winnaars waren, vallen ze nu ook buiten de boot.

Als genoemde prioriteiten worden genoemd het sociaal domein, de financiële positie en duurzaamheid. Ook de relatie inwoner – bestuur wordt genoemd, met het maken van een Enschede akkoord als suggestie voor verbetering. ,,Enschede heeft Twente nodig en Twente Enschede", schrijven beide dames als uitsmijter. BBE en andere betrokken partijen mogen nu op zoek gaan naar een informateur, die met een concreet voorstel voor de samenstelling van het college mag komen en met de hoofdlijnen voor het beleid van het nieuwe college. We zijn er nog niet, maar maandagavond is er een grote stap gezet. Ook al is niet iedereen blij met de voorstellen. Maar dat zal bij alle opties het geval zijn.

Jan Visser