50.000 euro voor Buurtbonnen
50.000 euro voor Buurtbonnen Foto:

Vaststelling beslagvrije voet leidt tot minder aflossing

ENSCHEDE - Mensen met een bijstandsuitkering die een schuld hebben bij de gemeente Enschede kunnen op verzoek hun individuele beslagvrije voet laten vaststellen. Deze (her)berekening leidt in de meeste gevallen tot een aanzienlijk lagere maandelijkse aflossing of zelfs geen aflossing.

De gemeente Enschede heeft op dringend verzoek van advocaat Petra Gerritsen (Bolwerk Advocaten) en de Stichting 'Sociaal Hart Enschede' in oktober 2015 per brief ongeveer 1.200 cliënten geïnformeerd over de mogelijkheid hun individuele beslagvrije voet te laten vaststellen. Tot op heden hebben slechts ongeveer 450 cliënten gereageerd voor wie de beslagvrije voet inmiddels is vastgesteld. Dit betekent dat bij 750 cliënten de beslagvrije voet nog steeds niet is vastgesteld.

Oproep
De Stichting 'Sociaal Hart Enschede' roept bij deze alle cliënten op zich te melden bij de gemeente Enschede om het zogeheten inlichtingenformulier vaststelling beslagvrije voet op te vragen. Dat kan zowel telefonisch via het GCC (Gemeentelijk Contact Centrum) 053-4817800 als per mail werkeninkomen@enschede.nl. Het inlichtingenformulier dient samen met de gevraagde bewijsstukken van het vermogen, de inkomsten en de uitgaven zoals de huurovereenkomst, de zorgpremie, de huur- en de zorgtoeslag ingeleverd te worden bij of opgestuurd te worden naar het Stadskantoor aan de Hengelosestraat 51.Het postadres is Gemeente Enschede, Afdeling Werk en Bijstand, Postbus 20, 7500 AA Enschede.

Beslagvrije voet
Een correcte vaststelling van de individuele beslagvrije voet (ofwel berekening van het wettelijk vrij te laten inkomen, waarop geen beslag mag worden gelegd) leidt in de meeste gevallen tot een aanzienlijk lagere maandelijkse aflossing of zelfs geen aflossing. Mensen die vooraf graag zelf hun individuele beslagvrije voet willen berekenen worden door de Stichting 'Sociaal Hart Enschede' doorverwezen naar de rekentool op www.wwb-beslagvrijevoet.nl Woordvoerder René Beunders: "Het zou geweldig zijn als alle betrokkenen gebruik zouden maken van deze mogelijkheid. Als de beslagvrije voet is vastgesteld hoeft men niet meer (fors) onder bijstandsniveau te leven".