Lezing over het revolutiejaar 1968

Zondagmiddag 29 april ontvangt Boekhandel Broekhuis in Enschede met trots de van oorsprong Enschedese auteur Roel Janssen voor een lezing. Aanleiding is het verschijnen van zijn boek '1968' over het roemruchtige revolutiejaar. Aansluitend zal hij zijn boek signeren.

Het jaar 1968 behoort tot de iconische jaren van de twintigste eeuw. Het is een kanteljaar, waarin alles mogelijk lijkt. Over de hele wereld komen jongeren in opstand tegen de gevestigde orde. De protesten worden gevoed door het ideaal van een andere samenleving en het geloof in de nieuwe mens. Ze gaan gepaard met psychedelische experimenten, harde strijd en emancipatiebewegingen van zwarten en vrouwen. Maar 1968 eindigt als een jaar van restauratie: de bestendiging van de regering van president De Gaulle in Frankrijk, de Sovjetinval in Tsjecho-Slowakije en de verkiezing van Richard Nixon in de Verenigde Staten. Desondanks hebben de culturele,maatschappelijke en politieke invloeden van 1968 nu, een halve eeuw later, niets aan betekenis ingeboet. In dit enerverende die in mei 1968 naar Parijs trok om getuige te zijn van de studentenrevolte, de lezer mee op een wereldreis door het revolutiejaar. 'You say you want a revolution', een verwijzing naar de hit van the Beatles in 1968, onderscheidt zich door een spannende verteltrant vol smakelijke details en oog voor de zelfoverschatting van de generatie van '68.

ROEL JANSSEN
Roel Janssen is journalist en schrijver van zowel non-fictie als spannende boeken. Hij werkte ruim dertig jaar voor NRC Handelsblad, onder meer als correspondent in Zuid-Amerika en Brussel en als politiek-economisch redacteur. Met de thriller 'De tiende vrouw' won hij de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek.