null
null Foto: null

Losser gastheer voor NK waterbasketbal 2018

LOSSER - De gemeente Losser is dit jaar gastheer voor het Nederlands Kampioenschap waterbasketbal. De Enschedese Vereniging Aangepast Sporten De Tubanters organiseert dit onder auspiciƫn van de KNZB. Het NK zal gehouden worden op zaterdag 26 mei in zwembad Brilmansdennen.

Het waterbasketbal zal bij velen van u een onbekende sport zijn. Het is namelijk relatief jong en de eerste teamsport in het water, specifiek geschikt voor mensen met een beperking. In Nederland zijn naar schatting 1,7 miljoen mensen met een matige of ernstige beperking. Voor velen van hen is sporten niet vanzelfsprekend. Door een motorische beperking zijn fysieke sporten vaak lastig maar ook bijvoorbeeld een visuele of psychische beperking kan een belemmering vormen voor veel sporten. Gelukkig is er ook in Twente steeds meer aandacht om ook deze groepen mee te laten genieten van de mooie kanten van sporten.

Waterbasketbal
Het concept van waterbasketbal is relatief simpel. Het combineert waterpolo en basketbal, maar wel met een echt eigen karakter. De teams proberen een bal in het net van de ander te krijgen; dit zijn drijvende waterbaskets die aan de zwembadbodem verankerd kunnen worden. Deze bestaan elk uit een drijver, een ring met netje en vier staanders. Het materiaal is speciaal voor deze sport ontworpen.

Het NK
Het Nederlands Kampioenschap zal gespeeld worden op zaterdag 26 mei in zwembad Brilmansdennen, van 13.00 tot 18.00 uur. Er spelen acht teams mee in de strijd om dit kampioenschap. Kinderen en jong volwassenen met een lichamelijke beperking kunnen deelnemen aan deze sport. Er zijn gemengde teams qua beperking, leeftijd en geslacht.

Kenmerken
Het waterbasketbal kent een eigen spelreglement. Hierdoor heeft het zich ontwikkeld tot een volwaardige tak van sport. Doel van het spel is de bal in de drijvende basket van de tegenstander te werpen en daarbij te verhinderen dat de tegenpartij een punt scoort. Het officiƫle wedstrijdwaterbasketbal wordt in het diepe zwembassin beoefend door twee teams van elk 5 personen. Het water moet minimaal 1.80 meter diep zijn. Recreatief kan het waterbasketbal ook in het ondiepe water worden gespeeld. De K.N.Z.B. kent een regionale waterbasketbalcompetitie.