Afbeelding
Foto:

Musea op zoek
naar jonger publiek

ENSCHEDE - Wanneer was u voor het laatst in een museum? Aan de hand van uw leeftijd kunnen we een goede gok maken: als oudere komt u namelijk aanzienlijk vaker in een museum dan bijvoorbeeld de doelgroep 'millennials', geboren tussen ruwweg 1980 en 2000. Juist deze groep moet namelijk vaker in een museum komen, zo is de boodschap van de Museumweek afgelopen week.

Het museumzbezoek in Nederland zat de afgelopen jaren weliswaar in de lift, mede aangewakkerd door meer buitenlandse bezoekers, maar er zijn wel duidelijke verschillen van groep tot groep. Dit jaar zet de museumbranche sterk in op het aantrekken van de millennials. Ongeveer 31 procent van deze groep bezoekt namelijk maximaal 1 keer per jaar een museum. Een kwart komt er nooit. Bij deze cijfers kun je dan zelfs nog de kanttekening maken dat sommigen ook een sociaal wenselijk antwoord geven, terwijl ze misschien niet eens die 'eens per jaar' halen. Een belangrijke barrière blijkt dat driekwart van deze groep liever niet alleen naar een museum gaat. Deze groep hecht weliswaar absoluut waarde aan het museum, maar geeft er niet bepaald graag vrije tijd voor op. Zo is slechts 15 procent van millennials geneigd om in het weekend een museum te bezoeken. De bioscoop, winkelen, sporten, uit eten gaan of simpelweg 'uitslapen' winnen het met ruime marge van musea.

Nieuw publiek
Musea staan dus voor een uitdaging. Zo probeerde ook museum Twentsewelle afgelopen week nieuw publiek te lokken. Om dit te bereiken organiseerden zij zaterdag een 'Golden Hour', waarbij een optreden van rapper Sevn Alias op het programma stond. Dit bracht enkele honderden fans naar het museum, waarvan velen nog nooit eerder in een museum waren geweest. Voor Twentsewelle was het dan ook een mooie manier om hen kennis te laten maken met het brede aanbod. Twentsewelle zet de afgelopen jaren namelijk al in op een zeer breed aanbod, waarbij zowel jong als oud gedurende het jaar altijd wel een expositie of activiteit kunnen vinden die aansluit bij hun interesse. Juist het vinden van dit soort verbindingen tussen interesses en een historisch perspectief blijkt een succesvolle insteek. // Foto: Jorrit Lousberg