Afbeelding
Foto:

Koningsdag voor iedereen

ENSCHEDE - Op 27 april viert koning Willem-Alexander zijn 51e verjaardag. Zelf zal hij Koningsdag vieren in Groningen, maar dat is voor de inwoners van Enschede niet een reden om er geen groot feest van te maken.

Koningsdag heeft een lange geschiedenis. Op 31 augustus 1885 werd de eerste Prinsessedag georganiseerd ter ere van de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina. Vervolgens werd vanaf 1891, na het overlijden van koning Willem III, op 31 augustus Koninginnedag gevierd. Na de troonswisseling in 1948 werd Koninginnedag op de verjaardag van koningin Juliana, 30 april, gevierd. Koningin Beatrix besloot om Koninginnedag op 30 april te blijven vieren om haar moeder daarmee te eren. Op 30 april 2013 vond de inhuldiging plaats van koning Willem-Alexander en sinds 2014 wordt er dan ook op 27 april, zijn verjaardag, Koningsdag gevierd door heel Nederland.

De eerste festiviteiten
Het vieren van Koningsdag kan door jong en oud in Enschede. Het feest begint al op donderdagavond 26 april met acts op de podia in het centrum. Van DJ's als De La Noise tot salsamuziek van Mamajuana en travestieacts. Ook op het terrein van Universiteit Twente kan er een begin gemaakt worden met het vieren van de verjaardag van koning Willem-Alexander. Daar zal weer het Kingsnight Festival plaatsvinden.

Matjesmarkt
Op vrijdag gaat het feest dan verder met overdag op het H.J. van Heekplein de kindermatjesmarkt. Kinderen kunnen daar zelf hun spullen verkopen. Aan het eind van de dag zijn de kinderen volleerde onderhandelaars. Ze weten af te dingen op de spullen die ze willen kopen en krijgen de beste prijs voor hun koopwaar. Voor de volwassenen is er de Oranjemarkt. Bij de kramen van de Oranjemarkt zijn de mooiste en leukste artikelen te vinden.

Muziek
Vanaf de door de stad heen opgestelde podia klinkt de gehele dag muziek. Zo zal op de Oude Markt Alain Clark te horen zijn om 14.30 uur. Om 13.00 uur is Vault te horen op het podium in de Hofstraat. Op datzelfde podium zal om 19.00 uur The Ultimate Guns and Roses Tribute klinken. Ook aan liefhebbers van Latijns-Amerikaanse muziek is gedacht. Op het podium op het Jacobusplein is de formatie Extazz te horen om 15.00 uur.

Volledig programma
Op Koningsdag is er voor kinderen verder een tokkelbaan, een klimwand van acht meter en een stormbaan opgesteld op het Willem Wilminkplein. Het volledige programma met alle optredens en activiteiten zijn te vinden op www.koningsfestivalenschede.nl.