Pony

Buiten op het grasveld ligt een dode pony. Shirley, onze Welshpony met bijna de hoogte van een paard heeft een spuitje gehad en ligt nu onder een dekzeil in de voortuin. Mirthe, de kleine pony loopt onwennig in de wei, zo dicht mogelijk bij haar kuddegenoot. Het wachten is op een vrachtauto, die Shirley op komt halen. Tussen 6 en 10 uur 's morgens is er gezegd. Om een uur of zeven word ik wakker en ga naar beneden. Krantje uit de bus, wat gegeten, kopje koffie. Maar je gedachten gaan toch naar dat dode beest in de voortuin.

Ze had de ziekte van Cushing; een tumor in haar hoofd. Goedaardig, maar de tumor blijft groeien. Bij een paard niet te opereren en dt betekent uiteraard dat de een na andere functie uitvalt. De hoeven raken bevangen; ze worden dikker door het vasthouden van vocht en dat doet pijn; Shirley wou niet meer uit de stal. De veearts kwam kijken, maar we wisten het al; dit is een aflopende zaak. De ziekte schijnt ook bij mensen voor te komen. Dan is het wel operabel. Een paard heeft een groter hoofd, je kunt niet bij de tumor komen zonder grote schade aan te richten aan de rest van het hoofd.

Shirley was een cadeau voor de kinderen. Ze was net zo oud als Anrike toen. Onze oudste dochter was toen 6 en nu bijna 32. Een paar jaar later kwam Mirte. Femke, de veearts kwam de volgende dag nog een keer en toen hebben we de beslissing genomen. We hebben de kinderen geïnformeerd en nu zit ik te wachten op de vrachtauto.

Als je dit een keer meemaakt, dan weet je hoe ze aan het spreekwoord "Trekken aan een dood paard" komen. Je krijgt er geen beweging in. De kinderen reageerden redelijk nuchter. Net alsof ze het al enige tijd hebben aan zien komen. Sommige zaken zie je van verre aankomen:afgelopen zondagmiddag Twente – Feijenoord 1 – 3, ondanks een cadeautje van Karim el-Ahmadi. Maar dat was niet genoeg..

De supporters zijn lamgeslagen. Het geloof in behoud van het eredivisieschap is verdwenen als sneeuw voor de zon. Om in stijl te blijven: het is dit voetbalseizoen als trekken aan een dood paard.

Jan Visser