Afbeelding
Foto:

Regenboogviering

ENSCHEDE - Op zondag 22 april is er in de Grote Kerk in Enschede om 16:00 een oecumenische Regenboogviering. Het zal een viering worden die mensen verbindt, ongeacht of je nou katholiek, transgender, hervormd, homo, baptist, bi en/of gereformeerd bent.

De viering wordt geleid door ds. Hanneke Siebert en ds. Remko Ongersma. Oud-stadsdichter van Enschede Regine Hilhorst draagt een gedicht voor dat ze speciaal voor de viering heeft geschreven. Met de viering wil men de verbinding leggen tussen mensen, ongeacht hun religieuze overtuiging, seksuele oriëntatie of gender, zonder oordeel, maar met nadruk op wat écht belangrijk is: (naasten)liefde en de zorg voor elkaar. Deelnemers aan de viering krijgen de kans om zelf hun voorbeden te doen of om de zegen te vragen van de predikanten - voor jezelf of voor jou en je partner. Janny Joosten en Mark Melenhorst (COC Twente-Achterhoek) hebben de viering opgezet. Joosten: "Gods liefde is voor mij onvoorwaardelijke acceptatie van de ander. We vieren diversiteit, midden in de stad in de Grote Kerk. Melenhorst: "Er is de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt met de acceptatie van seksuele diversiteit binnen de kerk. Dat we nu samen met de PKN-kerk en de Baptistengemeente een viering organiseren is een bewijs van deze progressie. Pure winst, niet alleen voor wie christen én homo is (of bi, of transgender), maar ook voor de kerkgemeenschappen zelf." Het speciaal voor deze viering opgerichte projectkoor bestaat uit ervaren en minder ervaren zangers. De groep is een bont gezelschap van jong en oud, homo en hetero, gelovig en niet-gelovig. Het koor staat onder leiding van dirigent Edwin Beskers en wordt begeleid door Margriet van der Meulen op de piano.

Acceptatie
De acceptatie van homoseksualiteit binnen de kerk wordt steeds iets beter. Ondertussen kun je in veel kerken als homostel een inzegening van je relatie krijgen. Toch is dat niet overal zo. In veel kerken blijft seksuele en genderdiversiteit een moeilijk onderwerp. Dit maakt zelfacceptatie voor lhbt+'ers in deze kerken tot een zware opgave. De acceptatie van seksuele en genderdiversiteit binnen geloofsgemeenschappen is het thema van de werkgroep lhbt+ & religie, die is opgericht als onderdeel van het lhbt+-beleid van de gemeente Enschede.