Dank u wel.

De verkiezingsuitslag is bekend. EnschedeAnders behoudt haar zetel in de raad. 2299 Mensen hebben op EnschedeAnders gestemd. Een kleine 900 stemmen meer dan in 2014. Niet verkeerd, maar helaas geen tweede zetel, maar dat is ook democratie. De opkomst was veel hoger en dat is echt heel erg mooi. Wij hebben de komende jaren nog veel werk te doen om bij de volgende verkiezingen sterker terug te kunnen komen.

En zoals bij elke verkiezing zijn er nu ook verliezers. D66, CDA, SP CU en de PvdA hebben zetels ingeleverd. Vier jaar geleden kwamen D66 en de SP als grote winnaars uit de bus. Nu werden dat Burgerbelangen Enschede en Groen Links Daarbij kwamen de PVV, DENK en Democratisch Platform Enschede ook in de raad.

Burgerbelangen Enschede mag nu bepalen welke partijen met elkaar verder gaan als coalitiepartners en welke partijen de wethouders leveren. Maar Burgerbelangen wil het anders doen. Zij willen komen met een raadsakkoord. EnschedeAnders vindt dit een groot pluspunt, wij hebben dit in 2014 al voorgesteld. Een raadsakkoord is een door alle fracties gedragen plan op hoofdlijnen, dat als leidraad dient voor de komende vier jaar. Bijvoorbeeld: je stelt, dat je de komende jaren een besluit wilt nemen over de leefbaarheid in de wijken. Pas in de raad wordt bij meerderheid bepaald hoe het ingevuld gaat worden. Natuurlijk worden de inwoners betrokken bij het besluit en beleid. Het voordeel is dat je als raad ervoor zorgt dat er minder over de punten en komma's wordt gedebatteerd, maar meer over de inhoud. Bovendien worden raadsvoorstellen beter, omdat de wethouders niet meer standaard op een coalitiemeerderheid kunnen rekenen.

Bij een raadsakkoord hoort ook dat wethouders gekozen worden puur op hun kwaliteit. Wethouders kunnen vanuit de partij komen, maar ze kunnen ook volledig onafhankelijk zijn, zonder politieke kleur. Of ze in Enschede zover willen gaan, moeten we nog zien, want het gaat al gauw over de poppetjes en niet over hun kwaliteiten.

Voor ons is wel 1 ding duidelijk. Een nieuw college dient fris te beginnen met goede wethouders, die ongeschonden zijn. Dus de wethouders van Werk en Inkomen en Zorg weer terug in het college zou voor ons geen optie zijn. Te vaak hebben ze de wet aan hun laars gelapt. Daarvan zijn te veel inwoners de dupe geworden. Nooit weer zeggen wij.

Laten we de komende vier jaar, meer dan dat we ooit gedaan hebben, gezamenlijk de schouders onder een aantal fundamentele problemen zetten. Die problemen moeten we aanpakken en oplossen.

EnschedeAnders dankt u voor uw steun!

Margriet Visser
EnschedeAnders