Nog te veel zwerfdieren op straat

TWENTE - Er leven nog te veel zwerfdieren op straat; óók in Nederland. Om hier aandacht voor te vragen werd deze dinsdag de internationale Wereld Zwerfdierendag gehouden.

Hoewel dit op zich geen groot probleem lijkt in Nederland moeten we niet onderschatten hoeveel dieren toch nog rondzwerven in onze steden en buitengebieden. Exacte cijfers zijn van nature lastig te geven; ruwe schattingen zijn dat er zo'n 50.000 zwerfkatten zijn in Nederland. Een cijfer dat zeker tijdens de economische crisis doorgestegen is doordat mensen een dier dumpten. Zwerfhonden zijn in Nederland een stuk zeldzamer; dit komt onder meer doordat honden vaker voorzien worden van een chip dan katten. Zo is het makkelijker om menig hond te herenigen met de eigenaar, wat bij katten vaak lastiger is. Ook is eerder al zeer sterk ingezet op het actief steriliseren van honden, waardoor rondzwervende populaties honden zeer zeldzaam zijn. Ook de Twentse dierenopvangcentra zagen de afgelopen jaren nog veel dieren. Zo signaleerde het Dierenopvang Centrum Oldenzaal afgelopen jaar een stijging van zwerfdieren. Gelukkig konden de meeste dieren goed opgevangen en herplaatst worden bij nieuwe eigenaren.

Goed advies
Het beste advies om uw kat weer terug te krijgen is natuurlijk dus wel om het dier te laten voorzien van een chip én deze te laten castreren. De kosten voor het chippen van een kat zitten doorgaans tussen de 25 en 50 euro. Mogelijk zal het in de toekomst verplicht worden om ook de kat te laten chippen.