Afbeelding
Foto:

Philip Mechanicus wachten op transport

ENSCHEDE - Op 4 mei na de dodenherdenking wordt in het Wilminktheater met zang en piano het verhaal van Philip Mechanicus, gevangene in kamp Westerbork, verteld.

In deze voorstelling brengt Elizabeth Oets een hommage aan haar opa Philip Mechanicus. Een selfmade man die zich uit bittere armoede opwerkte tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad in het vooroorlogse Amsterdam. Als Jood die geen ster wilde dragen kwam hij in 1942 terecht in kamp Westerbork, waar hij een dagboek bijhield. Dit dagboek werd later beroemd onder de naam ''In Depot''.

Aangrijpend
Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek vertelt Elisabeth Oets het boeiende en aangrijpende levensverhaal van Philip Mechanicus. Ze kijkt terug op haar eigen familiegeschiedenis met veel warmte en respect en ze zingt daarbij liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in Theresienstadt. Hierbij wordt ze begeleidt door pianiste Mi Ying Chen. Elisabeth heeft haar opa nooit gekend want hij werd in 1944 op transport gesteld en omgebracht in Auschwitz. Maar Philip Mechanicus leeft voort door zijn indrukwekkende en bekende oorlogsdagboek en door deze ontroerende voorstelling van zijn kleindochter.

Kom ook
De voorstelling is op 4 mei om 21.00 uur, in het Wilminktheater, de kleine Willem. Zie ook: www.elisabethoets.nl. Kaarten zijn te koop via www.wilminktheater.nl