Afbeelding
Foto:

Patiënten weinig positief over gemeente

TWENTE - Twee van de drie mensen met een aandoening of beperking zijn niet positief over het contact met de gemeente over een passende oplossing. Het contact tussen inwoner en gemeente staat onder druk.

De uitkomst van het contact wordt vaak negatief ervaren. Dat blijkt uit onderzoek door www.mijnkwaliteitvanleven.nl. De website vraagt samen met Patiƫntenfederatie Nederland gemeenten om meer aandacht te hebben voor het welzijn van mensen met een beperking. "We roepen de lokale partijen op om daar werk van te maken", aldus Dianda Veldman, directeur-bestuurder van de Patiƫntenfederatie Nederland. "Als mensen op meerdere levensgebieden problemen ondervinden, heeft dat grote gevolgen voor hun kwaliteit van leven. Gemeenten kunnen daarin het verschil maken."

Ruim 16.000 personen met een chronische aandoening of beperking hebben contact gehad met hun gemeente tijdens de zoektocht naar passende hulp(middelen). Een derde van hen was hierover tevreden en gaf het contact een 7 of hoger. Twee op de drie mensen zijn minder positief, van wie ruim de helft van hen (34%) ronduit ontevreden was en een 4 of lager gaven. Er gaat te weinig aandacht uit naar de belemmeringen in het dagelijks leven, de kosten en wat belangrijk is voor de burger zelf.

Gemeenten op de hoogte
Mijnkwaliteitvanleven.nl deelt deze ervaringen met gemeenten. Zodra in een gemeente driehonderd deelnemers zijn, worden de uitkomsten verwerkt in een gemeenterapportage. Begin 2018 beschikten 50 gemeenten over zo'n rapportage. 70 Gemeenten ontvingen een factsheet met de belangrijkste resultaten.

Hulpmiddelen
1 Op de 5 mensen is zeer ontevreden over zijn hulpmiddelen en geven hiervoor een 4 of lager. Patiƫntenfederatie Nederland, Ieder(in) en Per Saldo vragen al jaren aandacht voor de problemen met hulpmiddelen en woningaanpassingen.