Afbeelding
Foto:

Enschede investeert
in ondersteuning

ENSCHEDE - De gemeente Enschede wil de komende tijd nog meer inzetten op goede zorg en ondersteuning voor een brede doelgroep Enschedeërs. Er is al veel gedaan de afgelopen jaren, maar er is zeker meer mogelijk én nodig, zo erkent de gemeente.

De gemeente Enschede heeft de afgelopen steeds meer ingezet op een ketenaanpak; goede samenwerking met maatschappelijke partners zodat onderling doorverwezen kan worden en inwoners een breed pakket aan ondersteuning kunnen krijgen zonder veel rompslomp. Dit is breder dan alleen zorg en welzijn, ook bijvoorbeeld vrijwilligersorganisaties, sportclubs, woningcorporaties en anderen dragen bij aan het totaalplaatje van ondersteuning.

Investeren
Om dit verder te versterken wil de gemeente nu 2,5 miljoen euro extra investeren om op langere termijn een goed dekkend netwerk van zorg en ondersteuning te realiseren. "Ons motto daarbij is 'beter, anders, dichterbij, met minder middelen', waarbij mensen vanuit hun eigen kracht in staat zijn hun eigen leven in te richten.", aldus wethouder Jurgen van Houdt. De nadruk ligt op het bieden van meer maatwerk; een aanpak die onder meer in Pathmos en Stadsveld al goede resultaten opleverde. Een werkwijze die weliswaar tijdelijk extra energie vergt bij de betreffende ondersteuners, maar uiteindelijk wel een hogere slagingskans heeft. En dat is waar het uiteindelijk om gaat: duurzame oplossingen.

Wijkteams
De gemeente ziet een goede basis om de lokale wijkteams nog verder door te ontwikkelen. Een wijkteam heeft als belangrijk voordeel dat ze lokaal aanspreekbaar zijn en doorgaans een veel lagere drempel hebben dan de gemeentelijke loketten. Niet iedereen voelt zich gemakkelijk met het vragen van hulp, waardoor laagdrempeligheid in de brede zin belangrijk is. Door extra te investeren in wijkteams vormt een goede basis voor zorg en ondersteuning. Verder zet de gemeente ook actief in op meer ondersteuning via sportactiviteiten, schuldenproblematiek en het begeleiden van meer werkzoekenden naar een passende baan of opleiding.