Afbeelding
Foto:

Uitgeprocedeerde asielzoekers blijven nog even

ENSCHEDE - Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen nog tot zeker eind juli dit jaar verblijven in het voormalige pand van Wegener aan de Getfertsingel. Het college van B&W verlengt namelijk de regeling voor opvang en begeleiding.

De regeling, ook wel bekend als 'bed, bad en brood' moet voorkomen dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat komen te leven met alle gevolgen van dien. Veelal gaat het om mensen die al jaren in Enschede wonen met een tijdelijke verblijfvergunning, in afweachting van een definitief verblijf.

Begeleiding
Wethouder Jurgen van Houdt van Asiel en Integratie ziet het blijven bieden van opvang als een belangrijk aspect. Zo is het vanuit het simpele oogpunt van menselijkheid belangrijk om hen waardig op te vangen. Daarnaast gaat het in een deel van deze groep ook om mensen die getraumatiseerd zijn door wat ze hebben meegemaakt in hun land van herkomst en als gevolg van de onzekerheid in hun asielproces. De gemeente wil hen dan ook goede begeleiding bieden. Ook kan dagbesteding bijdragen aan hun toekomstperspectief in het land van herkomst en het voorkomt verveling.

Bredere ontwikkelingen
De gemeente Enschede kijkt ook met interesse naar de verdere ontwikkeling van meer landelijke voorzieningen. In het regeerakkoord is namelijk opgenomen dat er acht Lokale Vreemdelingen Voorzieningen moeten komen om deze groep op te vangen. De gemeente Enschede heeft nog geen formeel besluit genomen over of zij eventueel ook zo'n voorziening willen realiseren als het Rijk er om zou vragen. Dit is dan aan het nieuwe college om een besluit te nemen.

Niet onomstreden
De plannen voor deze opvanglocaties zijn niet onomstreden; zo was er eind 2016 veel discussie. Het niet opvangen van deze groep zorgt voor rondzwervende uitgeprocedeerden die moeilijk uitgezet kunnen worden, waar een te ruimhartige opvang ook zorgt voor politieke en maatschappelijke discussie en een aardige kostenpost.