Shutterstock
Shutterstock Foto:

Waterschap wil in gesprek met gemeenten

TWENTE - Het Waterschap Vechtstromen hoopt dat gemeenten straks meer doen om in te spelen op de komende klimaatverandering. De gemeenten komen straks namelijk voor grote uitdagingen te staan.

Met de gemeenteraadsverkiezingen deze week en de komende formaties en collegevormingen zou klimaatverandering ook hoog op de agenda moeten komen. Zo is het verstandig om één nieuwe wethouder straks de portefeuilles klimaat én ruimtelijke ordening te geven.

Raakvlakken
Volgens het Waterschap Vechtstromen zijn er namelijk veel raakvlakken in dit thema. Wateroverlast, hittestress, aanhoudende droogte en overstromingen komen steeds vaker voor in het dagelijks leven. Om hier goed op in te springen moet er ook veel gebeuren qua ruimtelijke ordening. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld het aanpassen van riolering, aanleg van groene infiltratiepleinen om overtollig regenwater op te vangen en aanleg van groene gevels en daktuinen. Binnen de samenwerkingsverbanden Twents Waternet en Noordelijk Vechtstromen staat dit thema al hoog op de agenda.

In gesprek
Het Waterschap Vechtstromen wil na de verkiezingen ook graag in gesprek met alle 23 gemeenten in hun werkgebied om deze boodschap over te brengen. Hoewel veel gemeenten al wel beleid hebben op dit vlak is er altijd meer mogelijk. Ook zijn lokale wethouders niet altijd op de hoogte van de bredere ontwikkelingen.