Afbeelding
Foto:

Blije bunnies (en baasjes!)

ENSCHEDE - Maart is 'De maand van de konijnen en knaagdieren' bij Dierenkliniek Enschede. Want konijnen en knaagdieren zijn hartstikke leuke dieren en veel betrokken en zorgzame konijneneigenaren doen dan ook de kliniek aan.

Soms is een konijn helaas minder af bij een eigenaar. Flappie is gekocht omdat bijvoorbeeld 'de kinderen het leuk vonden'. Dat duurt vaak maar kort en dan verslapt de aandacht. Andere zaken worden belangrijk en Flappie zit hele dagen in zijn hok naar buiten te staren. Eén keer per week wordt het hok(je) verschoond en elke dag krijgt Flappie snel een beetje voer en hopelijk hooi. Deze konijnen komen vaak veel te laat of nooit bij de dierenarts, met vaak ziektes veroorzaakt door stress, verkeerde voeding en verveling.Dierenkliniek Enschede wil daarom graag informatie geven aan konijnenbaasjes:

1. Een hok moet groot genoeg zijn, konijnen hebben beweging nodig. Voor een dwergkonijn 3 tot 4 m2, voor een konijn van 5 kg (Vlaamse Reus) minimaal 5 m2. Zorg dat uw konijn een plek heeft waar hij/zij kan wegkruipen, bijvoorbeeld een kartonnen doos.
2. Konijnen zijn sociale dieren. Een konijn dat alleen is, heeft extra aandacht nodig. Plaats niet zomaar 2 konijnen bij elkaar, de kennismaking moet voorzichtig plaatsvinden.
3. Voeding: een konijn moet onbeperkt hooi kunnen eten. De vezels zijn goed voor zijn gebit, maag en darmen. Geef een konijn beperkt brokjes/biks (groen), ongeveer 20 gram per 24 uur. Groenten bijvoeren mag, maar met mate! Fruit, brood en konijnensnacks bevatten veel suikers, dus niet te veel voeren. Knaagstenen veroorzaken ziektes en helpen niet met het afslijten van de tanden.
Wat kost een konijn? Aanschaf ongeveer €10,- tot €50,-. Voer/hooi/strooisel voor 2 konijntjes: €20,- tot €25,- per maand. Daarnaast zijn er kosten voor eventueel castratie/sterilisatie en inentingen.
4. Konijnen zijn slim, je kunt ze heel veel leren. Zie www.konijnentrainen.nl.
5. De meest voorkomende ziektes bij konijnen zijn: gebitsproblemen door trauma of verkeerde voeding en maag-darmproblemen door verkeerde voeding en/of weinig beweging.

Vragen over konijnenverzorging? Neem contact op met uw dierenarts voor advies. Een goede verzorging voorkomt verdriet en zorgt voor blije bunnies en baasjes!