Afbeelding
Foto:

Opschoondagen in buurt in Enschede

ENSCHEDE - Zaterdag 24 maart is het in Nederland Landelijke Opschoondag. Overal worden door mensen leuke evenementen gehouden om hun straat of buurt schoon te houden.

Niemand vind het prettig om in een buurt vol zwerfvuil te wonen of om in een bos vol plastic rommel te wandelen. Toch wordt er in Nederland nog veel afval achtergelaten op plekken waar het niet hoort. Om stad en natuur netjes en leefbaar te houden gaan jaarlijks ook vele Enschedeƫrs aan de slag. Rondom Landelijke opschoondag worden in Enschede de volgende acties gehouden:
-16 maart organiseren bewoners in de wijk Velve-Lindenhof een opschoondag.
-24 maart trekken bewoners in Boekelo de buurt en het buitengebied in, om deze zwerfafvalvrij te maken.
-29 maart gaan leerlingen van de Enschedese School Vereniging op pad met prikkers en afvalzakken om de schoolomgeving schoon te ruimen.

Zwerfafval
Zwerfafval kent vele verschijningsvormen: Sigarettenpeuken, fruitschillen, kauwgom, flesjes, blikjes en snoepwikkels. Een kenmerk van zwerfafval is dat het niet, of pas over zeer lange tijd, afbreekbaar is. De tijd die het kost of een stuk zwerfafval af te breken, noemen we de afbraaktijd. En die verschilt per soort afval. Sommige afbraaktijden klinken logisch, zoals de flinke periode die het kost om een blikje af te breken, maar sommige afbraaktijden kunnen ook verrassend zijn. Een klokhuis doet er 2 weken over om af te breken. En een bananenschil heeft een heel jaar nodig om te verdwijnen.