Afbeelding
Foto:

Kinderen gaan 'Nieuwe Buren' welkom heten

ENSCHEDE - Enschede is een stad met een grote diversiteit. Zo'n 158.000 mensen wonen hier met maar liefst 160 verschillende nationaliteiten. Met ieder zijn eigen geschiedenis, cultuur, mores en leefwijze. Dit kan natuurlijk wel eens voor conflicten zorgen. De gemeente Enschede zet in op een positieve, diverse toekomst met het project Nieuwe Buren.

Wethouder Jurgen van Houdt gaf vorige week vrijdag de aftrap voor dit project op basisschool De Kubus. De leerlingen uit groep 7 namen deze nieuwe digitale lesbrief 'Meedoen en Thuisvoelen in ontvangst. Dit omvat ook de nieuwe website, www.nieuweburentwente.nl. Het project is er op gericht om de leerlingen na te laten denken over de diversiteit in de stad en hoe ze iemand uit een ander land kunnen helpen om zich thuis te voelen in de stad. Kortom, hoe zijn wij zelf een goede buur voor de nieuwe buren.

Breed project
De website zal ingezet worden op alle Enschedese basisscholen maar is ook bruikbaar voor andere scholen in de regio Twente. Naast leerlingen moet dit ook leerkrachten en ouders op een laagdrempelige en positieve manier na laten denken over dit belangrijke thema. Wie de website bezoekt kan aan de hand van diverse thema's informatie krijgen. Onder meer respect, diversiteit, nationaliteit en 'welkom' komen aan bod. Leerlingen kunnen dan ook diverse opdrachten maken die hieraan gerelateerd zijn, zoals het maken van een 'welkomboek' met symbolen, kenmerken en weetjes over Nederland die een vluchteling op weg kunnen helpen. Bij het thema diversiteit kunnen kinderen met hun ouders bijvoorbeeld proberen om een gerecht te maken uit een andere cultuur, bijvoorbeeld gerechten uit Syriƫ of Eritrea.

Positieve insteek
De website en lesbrief proberen een positieve insteek te geven aan de vele culturen maar vermijden hiermee natuurlijk wel de wat lastiger punten. Zo komen aspecten zoals wederzijdse intolerantie van specifieke leefwijzes niet aan bod, zoals racisme of acceptatie van alternatieve seksualiteit.