Afbeelding
Foto:

Inzet Wijkteams krijgt breder vervolg

ENSCHEDE - De inzet van Wijkteams in Enschede lijkt een succes. De gemeente Enschede kijkt met tevredenheid terug op de inzet van wijkteams im kwetsbare inwoners met een complexe problematiek te helpen. Door mensen te helpen op een manier die echt werkt zijn positieve ontwikkelingen in gang gezet.

Enschede begon vorig jaar samen met Eindhoven, Leeuwarden, Utrecht en Zaanstad met de 'City Deal Inclusieve Stad'. Dit project had als doel om meer maatwerk te leveren door sociaal werkers die al in de wijk bezig zijn. De uitdaging: mensen die dit nodig hebben nog beter helpen, maar wel binnen het bestaande budget. Als eerste werd deze aanpak in Pathmos-Stadsveld ingevoerd, maar dit krijgt nu een stadsbreed vervolg.

Maatwerk
Inwoners kunnen met uiteenlopende problemen en vragen terecht bij de Wijkteams, bijvoorbeeld wanneer zij vragen hebben over woonruimte, schulden of gewoon niet lekker in hun vel zitten. De sociaal werkers kijken dan wat precies nodig is om hen te helpen. Hierbij werken zij nauw samen met andere instanties zoals de SVB en het CJIB. Door samen met de hulpvrager naar een praktische oplossing te zoeken kan voorkomen worden dat problemen escaleren. Wel vergt dit maatwerk natuurlijk meer tijd dan het toepassen van een algemenere regel of oplossing. Deze investering verdient zichzelf echter wel weer terug door een beter eindresultaat.

Goede cijfers
Dat deze aanpak in de smaak valt bij buurtbewoners blijkt uit de eerste resultaten. Sinds de inzet van maatwerk zijn meer mensen geholpen en cliƫnten zeggen zich rustiger te voelen, minder depressief te zijn en meer voldoening te ervaren. Zij geven het resultaat van de ondersteuning gemiddeld het rapportcijfer 8,5. Veel cliƫnten geven volgens de gemeente zelfs een 9 of 10. De tevredenheid van een hulpvrager is erg belangrijk, omdat een oplossing waar men het niet mee eens is natuurlijk niet gaat werken. De resultaten zijn ook onderzocht door het Verwey-Jonker instituut, wat gesprekken voerde met zowel de betrokken huishoudens als wijkteams. In totaal werden 85 hulpvragen onderzocht in de vijf deelnemende gemeenten.