Hudson's Bay geopend

ENSCHEDE - Het was een aardige bevalling; de opening van de nieuwe Hudson's Bay in Enschede. Donderdag was het dan eindelijk zover: de nieuwste vestiging van deze warenhuisketen opende aan het Van Heekplein in het voormalige pand van de V&D. Gaat het Canadese bedrijf meer succes hebben op deze plek dan het oude icoon?

Donderdag was de langverwachte opening. Onder grote belangstelling openden de deuren van de 11.000 vierkante meter grote vestiging. Dit met enig spektakel, zo werden met een confetti-kanon ook waardebonnen de lucht ingeschoten. Loco-burgemeester Eelco Eerenberg opende de vestiging, samen met storemanager Silvia Top-Adams. Het is de elfde locatie van het bedrijf in Nederland. Bezoekers konden onder meer een rondleiding krijgen en er werden randactiviteiten gehouden zoals het versieren van shoppingbags. Kortom, er werd uitgepakt om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Ook wij als redactie proberen altijd een positieve insteek te vinden van het nieuws. In dit geval: het is zeker goed dat het grote pand van de voormalige V&D inmiddels weer een grotere, permanente huurder heeft. Leegstand in een pand van dit formaat is nooit fijn, zeker niet op een aantrekkelijke zichtlocatie als het Van Heekplein. Maar ook met de positieve draai is het u vast niet ontgaan dat de Hudson's Bay-openingen in Nederland niet zonder slag of stoot gingen.

Uitbreiding
Hudson's Bay is een van oorsprong Canadese warenhuisketen en het oudste Canadese bedrijf. In 2015 kregen zij voet aan de grond in Europa met de overname van het Duitse Galeria Kaufhof. Begin 2016 kwam veel in het nieuws dat het bedrijf het failliete V&D over wilde nemen. Een poging die mislukte. Wel nam het bedrijf specifieke oude V&D panden over, waaronder dus de Enschedese locatie. In september 2017 opende in Amsterdam de eerste Hudson's Bay, al snel gevolgd door meer locaties. De start bleek moeizaam; Hudson's Bay voert duurdere merken en concurreert met Bijenkorf in het exclusieve imago. Het probleem was dat dit dure imago klanten niet bepaalt lokte. Daarom kondigde het bedrijf in december al aan ook een wat meer toegankelijker assortiment te gaan voeren. Hudson's Bay zelf blijft optimistisch; ze gaan zeker niet weg uit Europa, maar het concept moet wel groeien. We zijn immers nog geen jaar verder qua opening en ook de klant moet nog even wennen aan de insteek.

Vernieuwend
Hudson's Bay wil graag vernieuwend zijn, met een nadruk op bekende en mooie merken in mode, waarbij dus ook een prijsbewuster aantal merken toegevoegd is aan het assortiment. Door het combineren van 'looks' en producten moet een 'geheel nieuwe warenhuisbeleving' centraal staan, aldus de aankondiding van het Nederlandse avontuur destijds. Hudson's Bay zette daarom ook in op het werven van gedreven en gemotiveerd personeel met een oog voor service en 'attitude'. Of Hudson's Bay floreert in Enschede? Ook wij durven er geen gok aan te wagen. Het vertrek van Bijenkorf uit Enschede in 2014 is iedereen bekend. Daarentegen leeft de economie op en met een onderscheidend concept zou het zeker succesvol kunnen zijn. Kiek'n Wat 't Wot, zoals we hier zeggen. We wensen de Canadese keten succes toe in onze mooie stad.