Afbeelding
Foto:

Stem sociaal

ENSCHEDE - De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. Eens in de vier jaar worden de inwoners van alle gemeenten in de gelegenheid gesteld hun stem uit te brengen. In Enschede hebben we deze keer de luxe om uit maar liefst 14 partijen te kiezen. Als kiezer hebt u dus veel te kiezen. De stichting Sociaal Hart Enschede keek vanuit het sociaal oogpunt naar de diverse partijen. Wie is volgens hen het meest sociaal? Zij nemen graag met u een vrijblijvend stemadvies door.

Sociaal Hart Enschede moest naar eigen beleving de laatste vier jaar helaas constateren dat de coalitiepartijen CDA, ChristenUnie, D66, VVD en Burger Belangen te weinig oog hebben gehad voor een goed sociaal en zorgzaam beleid. In plaats van het college te controleren hielden zij koste wat kost hun wethouders de hand boven het hoofd. Het CDA bijvoorbeeld deed dat met haar wethouder Patrick Welman (bijstand, armoedebeleid en schuldhulp) en de ChristenUnie met haar wethouder Jurgen van Houdt (Wmo huishoudelijke zorg). Met name deze twee verantwoordelijke bestuurders hebben een puinhoop gemaakt van het sociaal domein. Hun gezamenlijke beleid en uitvoering hebben tienduizenden inwoners jarenlang zwaar gedupeerd. Denk daarbij aan sociale misstanden zoals de zoekperiode, de bevoorschotting, de beslagvrije voet, het beschermingsbewind en de korting op de huishoudelijke zorg. Door structureel onrechtmatig en onbehoorlijk handelen werd het college reeds door de Nationale Ombudsman, de Centrale Raad van Beroep, de Rechtbank Overijssel, de Rekenkamer en de Klachtencommissaris flink over de vingers getikt.

Oppositie
Gelukkig kent Enschede drie oppositiepartijen die zich enorm hebben ingezet voor de rechten en belangen van kwetsbare inwoners. Dat zijn EnschedeAnders, de SP en GroenLinks. Tot onze spijt kunnen we dat van oppositiepartij PVDA niet zeggen. Voor de komende vier jaar is het ons inziens van bijzonder groot belang dat Enschede weer sociaal en zorgzaam wordt voor haar inwoners. Het kille uitsluitend financieel gestuurde beleid moet nu maar eens plaats maken voor de warme menselijke maat. Neem bijvoorbeeld EnschedeAnders, de partij van Margriet Visser, die slaat hier de spijker op zijn kop. Speerpunten uit het verkiezingsprogramma van deze oppositiepartij zijn: 1) goede zorg voor ouderen, mensen met een beperking en chronisch zieken 2) passende mantelzorgondersteuning en ruimhartige mantelzorgwaardering 3) humaner bijstandsbeleid en toegankelijke schuldhulpverlening en last but not least 4) effectieve (kinder)armoedebestrijding. Het stemadvies van Stichting 'Sociaal Hart Enschede' luidt dan ook: maak binnenkort gebruik van uw stemrecht en stem vooral sociaal. In dat geval heeft u de keus uit drie partijen: EnschedeAnders (lijst 10), de SP (lijst 4) of GroenLinks (lijst 7). De keus is aan u op 21 maart!