Afbeelding
Foto: Astrid Velthuis-Hanterink

Herinneringen ophalen bij Stadsmaten

ENSCHEDE - Het is het einde van een tijdperk. Het oude ziekenhuis Stadsmaten aan het Ariënsplein is nu definitief ter ziele. Maandag begon het strippen van het pand om dit geschikt te maken voor bewoning en bedrijvigheid in het kader van de Stadscampus. Maar voordat het pand onder het mes ging, kregen Enschedeërs nog één keer de gelegenheid om rond te kijken in het pand.

Afgelopen zondag was de laatste rondleiding door het voormalige ziekenhuis; een initiatief van projectontwikkelaar Life die het pand een nieuwe bestemming geeft. Met de rondleidingen vervulden zij de wens van veel Twentenaren om nog eens binnen te kijken in het pand. Vrijwel iedere Enschedeër is er wel eens geweest. Als bezoeker, soms als patiënt en ongetwijfeld waren er Enschedeërs die er geboren én gestorven zijn. Een pand met lief en leed dus. Het ziekenhuis heeft zijn oorsprong in 1914 toen het Sint Joseph Ziekenhuis opende aan het Ariënsplein. Door de jaren heen kreeg het diverse uitbreidingen en toevoegingen. In 1970 werd dit omgedoopt tot de Stadsmaten. In 1988 fuseerden de twee Enschedese ziekenhuizen waardoor het Medisch Spectrum Twente ontstond. De luchtbrug was toen een verbinding tussen beide panden locaties aan het Ariënsplein en de Haaksbergerstraat. De projectontwikkelaar zal het pand en de directe omgeving ingrijpend aanpakken. Zo verdwijnen de parkeerplekken, het gebouw moet een meer open karakter krijgen en het eindresultaat gaat praktisch onherkenbaar zijn. Dit moet dan voorzien in een belangrijke behoefte van huisvesting.

Rondleiding
De rondleidingen waren speciaal; zo waren er huidig en oud-medewerkers van het Medisch Spectrum Twente die uitleg gaven over de diverse ruimtes van het ziekenhuis en de ontwikkelingen in patiëntenzorg door de decennia heen. In de rondleiding van een uur werd onder meer de kinderafdeling, kapel, het mortuarium en de loopbrug over de Haaksbergerstraat bezocht. Ook was er een expositie ingericht over de geschiedenis van het pand. Er komt op termijn een ziekenhuismuseum.

Foto's: Astrid Velthuis-Hanterink. Kijk op: www.facebook.com/avelthuishanterink

Schildering in de kapel die behouden zal blijven.