Afbeelding
Foto:

Sloop Zuiderspoorflat
eindelijk begonnen

ENSCHEDE - De langverwachte sloop van de Zuiderspoorflat is eindelijk begonnen. Afgelopen maandag begon de aannemer met de eerste werkzaamheden om de huidige flat te slopen. Deze maakt dan plaats voor totale nieuwbouw.

De Zuiderspoorflat aan de Haaksbergerstraat heeft een reputatie; en dan drukken we ons nog zacht uit. Het complex met 97 appartementen is in slechte staat; er was veel verval en kou en tocht zorgden voor minder plezierig woongenot. Ook op het gebied van sociale veiligheid viel aardig wat af te dingen. De Zuiderspoorflat haalde het nieuws de afgelopen jaren voor drugsoverlast, insluipingen en bewoners die veelvuldig in de lift poepten. De flat kreeg dan ook de reputatie als 'smerigste flat van Enschede', zo citeren we RTV Oost. Dankzij inspanningen van bewoners, Domijn en anderen kwam hier uiteindelijk verbetering in, maar de opgeleefde flat zou in het geheel niet kunnen voldoen aan moderne eisen en inzichten qua bewoning.

Lange adem
Dat de sloop nu eindelijk begonnen is, was een proces van jaren. De afgelopen jaren werd de sloop meermaals uitgesteld. Ondanks de problemen was er ook een groep bewoners die het pand graag wilde behouden. Toch heeft de slopershamer uiteindelijk de strijd gewonnen. Sinds 2016 zijn bewoners geïnformeerd over de sloop en nieuwbouw, met onder meer spreekuren en huisbezoeken om hun situatie te bespreken. Iedereen kreeg de kans om terug te keren naar de nieuwe flat óf voorrang bij andere huurwoningen van Domijn.

Sloop en nieuwbouw
Bouwbedrijf Plegt-Vos wil in de zomer beginnen met de bouw van het Nieuwe Zuiderspoor. Eind 2019 is het nieuwe complex klaar. De locatie is op zich heel mooi; dit moet echt weer een passende entree worden voor Enschede. Het Nieuwe Zuiderspoor krijgt straks 45 appartementen voor de sociale huur, geschikt voor één- of tweepersoonshuishoudens. Ook worden 15 eengezinswoningen voor de sociale huur gebouwd.

Duurzaam
De nieuwe appartementen voldoen straks aan de huidige wensen voor wonen. Onder meer op het gebied van duurzaamheid heeft Domijn hoge verwachtingen. De appartementen worden gebouwd zonder gasaansluiting en er komen zonnepanelen op de daken om energie op te wekken. In combinatie met goede isolatie zijn de energiekosten straks erg laag.