Afbeelding
Foto:

Huishoudens Enschede
goedkoper uit met Diftar

ENSCHEDE - De invoering van het gedifferentieerd afvaltarief - beter bekend onder de verkorting diftar - had diverse effecten. De eerste resultaten na een jaar diftar zijn volgens de gemeente positief.

Vorig jaar werd het gedifferentieerd afvaltarief ingevoerd. Onder het nieuwe systeem betalen huishoudens per keer voor het aanbieden van hun grijze afvalbak of zak bij de ondergrondse containers. Het concept is op papier simpel: als inwoners hun afval goed scheiden blijft er minder restafval over. En door de bak minder vaak aan de straat te zetten zijn huishoudens dan goedkoper uit. Huishoudens betalen dit jaar een vast tarief van 202,32 euro. Het legen van een restafvalcontainer van 240 liter kost dan 6,90 euro per keer. Het aanbieden van een GFT- of papiercontainer of zak verpakkingsafval is gratis. Zo is er een duidelijke stimulans om het afval nog beter te scheiden.

Positief resultaat
Na een jaar is het tijd om de balans op te maken. Dit toont aan dat huishoudens dit jaar gemiddeld 40 euro goedkoper uit zijn dan vorig jaar. Wel concludeert de evaluatie dat het overschakelen naar 'omgekeerd inzamelen' - waarbij huishoudens hun restafval zelf weg moeten brengen in plaats van ophalen - nog niet haalbaar is. Dit is wel een ambitie voor de toekomst. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om alternatieve mogelijkheden te onderzoeken.

De cijfers
De cijfers geven aan dat diftar een succes is, zo is de gemeente van mening. Als onderbouwing geven zij aan dat de totale hoeveelheid afval afnam en dat het scheidingspercentage steeg van 49 procent in 2016 tot ruim 64 procent afgelopen jaar. Nu produceert een gemiddelde inwoner nog 125 kilo restafval per jaar, een daling van 40 procent. Opvallend is ook de toename van verpakkingenafval: 113 procent. De overige ingezamelde afvalstromen zoals gft-afval (groente-, fruit- en tuinafval), glas en papier namen met respectievelijk 26 procent, 20 procent en 6 procent toe. Ook daaruit blijkt dat afvalscheiding gestimuleerd is door de invoering van Diftar. Kanttekeningen zijn er ook, zo leeft het gevoel dat er meer bijgeplaatst afval en afvaldump was bij veel inwoners. De gemeente wil ook dit aanpakken.