Afbeelding
Foto:

Nieuw project
voor werkzoekenden

ENSCHEDE - We horen de afgelopen tijd weer veel positieve signalen over de economie. Alles groeit door, het aantal banen neemt toe én het aantal vacatures. Maar toch zijn er in Enschede nog steeds veel werkzoekenden die moeilijk passend werk kunnen vinden. Zij krijgen nu wat extra hulp in de vorm van een nieuw project.

Afgelopen zaterdag was de aftrap van een nieuwe samenwerking; volgens de gemeente uniek. Uitzendbureau Timing neemt namelijk de taak op zich om 150 Enschedeërs met een bijstandsuitkering aan het werk te krijgen. Dit is een groep die vaak wel wat extra steun kan gebruiken, zeker wanneer zij al langere tijd in deze situatie zitten. Het gaat om een proef van een jaar. De gemeente wil zo onderzoeken of deze vorm van 'outsourcing' (het uitbesteden van deze taak) een positief effect heeft. De gedachte is dat een partner als Timing beschikt over een groot netwerk en goed inzicht heeft in zowel vraag als aanbod van arbeid. De gemeente en Timing gaven afgelopen week het startschot voor dit project. De eerste groep van 150 deelnemers werd willekeurig geselecteerd; met als criteria dat zij een uitkering ontvangen die valt onder de participatiewet. De bedoeling is dat voor het einde van het jaar al deze personen aan een nieuwe baan geholpen zijn. De gemeente spreekt hierbij van 75 duurzame en 25 procent niet-duurzame plaatsingen; oftewel een baan voor langere termijn of werk voor kortere periode. Om dit te bereiken zal Timing het uitgebreide netwerk inzetten. Zo zijn er zeker 100 opdrachtgevers die jaarlijks 2.000 vacatures in de regio Twente aanbieden.

Optimistisch
Wethouder Patrick Welman is zeer optimistisch over deze pilot: "Werkloosheid is een maatschappelijk probleem, niet alleen van de overheid of van bedrijven. Zowel in Twente als landelijk is deze gezamenlijke aanpak zeer vooruitstrevend. We profiteren van de kennis van een marktpartij, om zo een groep werkzoekenden die al wat langer aan de kant staat vooruit te helpen. Dit is echt een buitenkans voor deze werkzoekenden en bovendien een mooi voorbeeld van hoe wij in Enschede creatief met dit vraagstuk omgaan.", aldus de wethouder bij de Enschedese aankondiging van het project. Het is geen geheim dat Enschede in het verleden al vaak voor uitdagingen stond op het gebied van werk en inkomen; de stad werd hard getroffen door de economische crisis.

Betere baankans
De deelnemers aan deze proef krijgen een goede, intensieve begeleiding. Maar ook kunnen zij werken aan hun eigen baankansen door middel van een ontwikkel- en activitatieplan. Immers, niet iedereen beschikt over voldoende vaardigheden om zo een baan te vinden. De deelnemers kunnen bijvoorbeeld hulp krijgen bij het volgen van een opleiding of het aanpakken van laaggeletterdheid. Dit moet volgens Timing veel praktische belemmeringen wegnemen om werk te vinden. Naast de 150 mensen die hopelijk via Timing werk vinden is er ook een controlegroep van 150 bijstandsgerechtigden die via de reguliere bemiddeling van de gemeente Enschede werk moeten vinden. Zo kan gekeken worden welk proces effectiever is in de praktijk.