Afbeelding
Foto:

Dierenkliniek Enschede: jong en oud

ENSCHEDE - Weet u wat het vak van dierenarts zo leuk maakt? Het contact met mens en dier, maar ook de afwisseling in het werken met mens en dier.

Het ene moment komt een kersverse trotse eigenaar binnen met zijn of haar nieuwe pup of kitten. Daarna onderzoek en vaccineer ik Diesel die al jaren trouw bij mij op het spreekuur komt. Maar soms is er een tijd om afscheid te nemen van Gismo of Sientje. Veel afwisseling en emotie dus. Tijdens het leven van een dier bouw ik vaak een goede band op met de eigenaar en zijn dier(en).

Panther
Neem nou Panther! Hij kwam als kitten met meneer en mevrouw de Koning. Een klein kitten van de boerderij. Hij had wormen en niesziekte en was klein van stuk. Natuurlijk heb ik hem eerst van deze infecties afgeholpen en geënt. Ik heb de eigenaren voorlichting gegeven over het leven met een kat: welk voer is het beste, hoe zorg je dat Panther zindelijk wordt, dat hij op gewicht blijft en zich niet gaat vervelen, of de bank kapot krabt. Met andere woorden: wat heeft een kat nodig. De baasjes van Panther zorgden goed voor hem. Wat eerst een klein en iel katje was werd een imposante, stoere, lieve kater. Jarenlang zag ik Panther eenmaal per jaar voor de vaccinatie en gezondheidscheck en af en toe kleine medische probleempjes. Panther kreeg ook nog een vriendinnetje: Nala en gezinsuitbreiding in de vorm van de kinderen Koning. Het was een fijn contact met het gezin en de katten. Vanaf 12-jarige leeftijd kreeg Panther steeds meer ouderdomskwalen. Eerst kreeg hij artrose waardoor hij minder naar buiten wilde en soms extra pijnstilling nodig had. Later werden zijn nieren geleidelijk slechter. Dit kon lang ondervangen worden door speciale voeding. Maar toen de schildklier sneller ging werken op 16-jarige leeftijd werd het moeizaam. Panther kreeg gedurende een half jaar medicijnen om zijn schildklier af te remmen. Dit werden te veel kwalen voor een kat. Panther verloor gewicht en wilde uiteindelijk niet meer eten. Panther is in het bijzijn van zijn familie ingeslapen en begraven op een mooi plekje achter in de tuin.

Bevoorrecht
Dat doet mij dan wel iets, ik moet dan even slikken. 17 jaar lief en leed. Toch vind ik dit mooi en beschouw mij als een bevoorrecht mens dat ik hier bij mag zijn, en dat ik mijn best heb mogen doen om Panther een gezond leven te laten leven.

Esther van Sprang
Dierenarts, Dierenkliniek Enschede