Afbeelding
Foto:

Column Yarden: 'Zoals hij was, zo ging hij heen'

De familie stond mij al op te wachten toen ik bij hen het erf op kwam rijden. De koeien en kippen werden nog snel even gevoerd voordat we in gesprek gingen.

Meneer Hemmen, Allard, woonde al jaren, met veel plezier overigens, alleen en zorgde dagelijks voor zijn koeien. Aan de zorg voor zijn beesten had hij een dagtaak en de afgelopen jaren viel hem dit zwaar. De laatste weken werd hij gelukkig geholpen door zijn buurman. Allard sprak nooit over de dood, en niemand had enig idee hoe de uitvaart eruit moest komen te zien. Het enige dat hij ooit had uitgesproken was dat hij graag gecremeerd wilde worden.

Nadat ik de wensen van de familie en van de buurman had opgeschreven, kreeg de uitvaart al aardig vorm. In het voorhuis van zijn geliefde boerderij werd hij opgebaard. In een ruwe houten kist, in zijn zondagse kleding. Op de rouwkaart kwam een typisch boerenlandschap met koeien en in de verte een boerderij. De advertentie werd op dezelfde manier opgesteld, eveneens met het boerenlandschap waar Allard zo dol op was.

Voor de condoleance, ook op de boerderij, werd met fakkels en lampjes het erf sfeervol verlicht. In de hooischuur schonken buurvrouwen koffie en thee aan alle gasten die afscheid van Allard namen. Hij was een graag geziene dorpsbewoner die erop uit trok met zijn trekker naar de supermarkt of op zijn oude solex op zondagmiddag een rondje deed langs zijn vrienden. Bij thuiskomst maakte hij dan meestal zelfgemaakte groentesoep die hij ook vaak maakte wanneer hij eters kreeg. Allard genoot wanneer zijn bezoek nog een keer opschepte en glimlachte altijd voldaan als hij de grote lege pan in de gootsteen zette.

Op de dag van de uitvaart werd Allard in de rouwauto langzaam zijn erf afgereden, de wind speelde met de vlammen van de fakkels. In het crematorium werd er door zijn familie, lieve buren en vrienden afscheid van hem genomen met Nederlandstalige muziek en mooie woorden. In de koffiekamer een broodje en een kop groentesoep. Jammer genoeg niet naar het heerlijke, geheime recept van Allard…

De columns van Bjorn en zijn collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HvE te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.