Shutterstock
Shutterstock Foto:

Enschede helpt transgender-personen aan werk

ENSCHEDE - De gemeente Enschede gaat transgender-personen helpen bij het vinden van werk. In de praktijk blijkt namelijk dat deze groep vaak moeite heeft met het vinden van passend werk.

In Nederland zijn naar schatting 48.000 mensen die transgender zijn, hoewel exacte cijfers zeer lastig te geven zijn. Seksualiteit is tegenwoordig een meer vloeibaar begrip dan vroeger en niet iedereen zal zich comfortabel voelen bij een definitie zoals deze. Wel is duidelijk dat deze groep het niet altijd makkelijk heeft op de arbeidsmarkt. Acceptatie binnen de maatschappij en op de werkvloer groeit gelukkig wel, maar toch is het voor deze groep over het algemeen lastiger om werk te vinden. Uit landelijke cijfers blijkt dat het werkloosheidspercentage onder transgender-personen twee keer zo hoog ligt dan het landelijk gemiddelde.

Begeleiding
De gemeente Enschede en stichting GenderTalent hebben deze week een samenwerkingsovereenkomst getekend om de arbeidspositie van deze groep te verbeteren. Dit omvat onder meer extra begeleiding op weg naar een baan of werkervaringsplek. Ook voor transgender-personen die wél werk hebben is het vaak nog een zware strijd voor acceptatie. Niet zelden krijgen zij te maken met discriminatie door collega's of klanten. In Enschede is deze doelgroep naar schatting 31 personen die een bijstanduitkering hebben.

Betere baankans
De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Enschede en GenderTalent moet meer transgenders aan een baan helpen. "We hebben de ambitie om 80 procent van de transpersonen toe te leiden naar werkervaringsplaatsen en/of betaald werk. De gekozen aanpak met Enschede gaat voor transgenders echt het verschil in hun leven maken.", zegt directeur Bregtje Visser van GenderTalent. Onderdeel van de overeenkomst is een training voor medewerkers van de gemeente Enschede om transgenders beter te kunnen begeleiden richting werk. Bij behoefte aan specifieke ondersteuning wordt doorverwezen naar ervaringsdeskundigen van GenderTalent.