Shutterstock
Shutterstock Foto:

Innovatie en bedrijvigheid groeien op Technology Base

ENSCHEDE - Het voormalige luchthaventerrein van de luchthaven Twente ziet de afgelopen tijd steeds meer leuke bedrijvigheid. Er zijn veel positieve ontwikkelingen gaande, met nog meer bedrijvigheid in de nabije toekomst. Steeds meer bedrijven en organisaties ontdekken deze 'Technology Base' als een aantrekkelijke vestigingsplek voor gelijkgestemde, innovatieve ondernemers.

Dat je bedrijfsvoering ook goed kunt combineren met een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid bewijst Space 53. Afgelopen week maakte het bedrijf bekend dat zij in samenwerking met de gemeente Enschede en Werkplein Twente bijstandsgerechtigden op willen leiden tot drone-piloot. Het lijkt haast een science fiction verhaal, maar het is een realistisch perspectief. De onbemande, vliegende helikopters bieden uiteenlopende toepassingen waar straks veel vraag naar zal zijn.

Toepassingen
Een concreet voorbeeld is pakketbezorging door middel van drones; nu nog via de weg, straks via de lucht. Met het ondertekenen van een intentieovereenkomst willen de gemeente, Werkplein en Space53 mensen concreet opleiden zodat zij klaar zijn wanneer de vraag naar dronepiloten werkelijkheid is. Het is dus een gok, maar wel eentje die redelijk veilig lijkt. De aspirant-vliegers gaan via Consolid aan de slag voor een opleiding met behoud van hun bijstandsuitkering. Zij kunnen dan straks ook innovatieve diensten leveren zoals dijkinspecties of vliegend toezicht houden op bedrijventerreinen.

.De toekomst
Het college van B&W van Enschede heeft ook een belangrijke volgende stap gezet voor verdere ontwikkeling, namelijk het vaststellen van de bestemmingsplannen voor de voormalige luchthavengronden om toekomstige bedrijvigheid in goede banen te leiden. Een goede balans tussen economische ontwikkeling en natuurbehoud is hierbij het uitgangspunt. De afgelopen jaren is veel werk verricht om tot een goede balans te komen tussen deze factoren. Met het vastleggen van dit beleid is de weg vrij voor verdere ontwikkeling van dit terrein. Dit moet dan ook weer een nieuwe impuls geven aan de werkgelegenheid in de bredere regio. Dit was een veelgehoord discussiepunt