Meldpunt Mantelzorg

Het is vroeg als ik wakker word. Ik draai mij om en kruip nog lekker tegen mijn man aan en probeer nog wat te dommelen, wat niet lukt. " Zet je door?", vraagt mijn man " Ja, het is goed weer, vandaag moet het maar gebeuren". Moeder 92 jaar moet voor controle naar de oogarts. Vorige afspraak was geannuleerd, wegens het slechte weer.

Als ik bij mijn moeder kom en haar voorzichtig wakker maak, zegt ze al: " We gaan vandaag naar de oogarts hé?". De onrust is er al, wat ik wel had verwacht. Ik geef haar de medicatie, voer haar de yoghurt en stukjes brood. " Gaan we echt vandaag?" "Ja, mam, we proberen het ". De hele ochtend is strak gepland. Fruit iets vroeger. Lunch iets vroeger en dan is het zover. Laarzen aan, niet te dikke jas, want te warm is niets voor haar. Bij de auto, lukt het haarniet om in de auto te komen. Alles onder controle, maar hier had ik geen rekening meegehouden. "Kalm blijven Margriet.", denk ik en na verschillende pogingen lukt het uiteindelijk. We kunnen weg, dan is manlief de sleutels kwijt……Ik krijg de slappe lach en mama ook. " Mam, ben je ook al bekaf?" "Ik weet niet wat mij overkomt", lacht mama, waarop ik nog meer moet lachen. Een tijdje later komt manlief rustig aanlopen met de sleutels…en ik rij weg. Na ongeveer tien minuten rijden vraagt mama: " Waar zit ik eigenlijk in?" Mijn man en ik kijken elkaar aan in de spiegel. Weten niet goed wat we moeten zeggen. Mama die nog zo helder is en nu ineens deze vraag…

Dik twee uur later zijn we weer thuis. Diep in mijn hart vraag ik mij af, komt er nog een volgende keer bij de oogarts…Ze is broos en ik koester de momenten met haar. Mantelzorger zijn is niet altijd gemakkelijk. Ik heb nog niets te klagen. Maar bij vele duizenden mensen is de situatie schrijnend. Loodzwaar. Dag in, dag uit. Klagen doen de mantelzorgers niet gauw. We moeten ze koesteren.

Sinds 2015 is de gemeente Enschede verantwoordelijk voor een goede mantelzorgondersteuning en- waardering. De inzet van mantelzorgers verdient volop waardering en steun van de overheid. Toch zien we dat de ondersteuningsvraag afneemt. EnschedeAnders vraagt zich af hoe dat kan. Kloppen er wel genoeg mantelzorgers aan bij de wijkteams? Krijgen ze de ondersteuning die ze nodig hebben om zich staande te houden?

EnschedeAnders heeft een meldpunt opgericht voor alle signalen uit de praktijk van de mantelzorgers, info@meldpuntmantelzorgenschede.nl Mail ons! Met uw hulp krijgen we een goed beeld van de praktijk.

Margriet Visser
EnschedeAnders