Maatjesproject Stedelijk Lyceum

ENSCHEDE - Leerlingen van de Internationale Schakelklassen van het Stedelijk Lyceum krijgen vanaf nu speciale 'maatjes' die hen helpen bij het integreren en thuis voelen op de scholen.

Vorig schooljaar begonnen de Internationale Schakelklassen met een project waarbij derdejaars leerlingen eerstejaars leerlingen gingen begeleiden; deze zijn nog maar relatief kort in Nederland en kunnen wel wat steun gebruiken. Dit maatjesproject is nu overgedragen aan Humanitas Match Twente, die beschikt over specifieke kennis en ervaring.

Begeleiding
Humanitas Match Twente heeft inmiddels 13 juniormaatjes geselecteerd en getraind. De juniormaatjes zijn gekoppeld aan eerstejaars nieuwkomers en worden begeleid door de coördinator van Humanitas Match gedurende het gehele schooljaar. De juniormaatjes vervullen een waardevolle rol als ervaringsdeskundige. Ze dragen op deze manier bij om de eerstejaars ISK leerlingen zich thuis te laten voelen in hun nieuwe schoolomgeving en ze versneld te helpen bij hun integratie. De derdejaars leerlingen zijn ervaringsdeskundigen: zij weten hoe het is om nieuw naar Nederland te komen, de taal niet te spreken, naar een nieuwe school te gaan en nog niemand te kennen.

Succesvol
Leren doe je het beste samen, van en met elkaar, leert de ervaring. De eerste groepsbijeenkomst en gezamenlijke activiteit (bowlen) voor zowel de juniormaatjes en de leerlingen was een succes. Het was een gezellige middag waarbij de groep elkaar beter heeft leren kennen.