Kun jij 40 dagen zonder?
Kun jij 40 dagen zonder? Foto:

Geniet, maar drink met mate tijdens carnaval

TWENTE - Het carnaval is onlosmakelijk verbonden met alcohol. Toch? Veel mensen associƫren het carnaval ook nu nog met excessief drinken. Dit is jammer, want voor een leuk feestje hoef je zeker niet laveloos te eindigen aan het einde van de avond.

Hoewel een glas drank op zijn tijd best leuk is en er zeker ook gedronken mag worden tijdens carnaval, is het wel verstandig om jezelf goed in de hand te houden. Zeker mensen die normaliter niet zo'n stevige drinker zijn komen wel eens in de problemen tijdens het carnaval. Ook in Twente waren de afgelopen jaren diverse gevallen van alcoholvergiftiging rondom de carnavalsfestiviteiten. Een belangrijk advies is om de alcohol altijd af te wisselen met wat water of fris, maar ook om in ieder geval wel goed te eten voorafgaand aan het drinken. Vet en eiwitrijk voedsel absorbeert alcohol en vertraagt de opname.

Restalcohol
Belangrijk is ook om alert te zijn op het risico na het drinken. Natuurlijk weten we allemaal dat je na een avond drinken absoluut niet in de auto moet stappen; onverantwoord en de boetes zijn fiks - als u al geluk hebt dat u het rijbewijs mag houden... Maar ook wanneer u de volgende ochtend wakker wordt na een avond drinken kunt u nog ruim boven de limiet zitten. Het is daarom verstandig om hoe dan ook een beetje te matigen met de alcoholinname.

Jeugd en alcohol
Een moeilijke opgave voor veel ouders is wanneer het carnaval er aan komt en ze tieners hebben. De regels zijn duidelijk: onder de 18 mag je niet drinken en wie dit wel doet riskeert boetes. Ook de schenkers van alcohol zijn hierin strafbaar. Bij de meeste georganiseerde feesten geldt daarom een minimumleeftijd van 18 jaar of ze werken met polsbandjes. Ondanks dit lukt het toch menig tiener om aan drank te komen in de drukte. Het belangrijkste advies is dan ook om vooral te praten met de tiener over de gevaren van alcohol en de mogelijke gevolgen. Veel gezondheidsorganisaties waaronder de GGD Twente en Tactus roepen ook op om af en toe de alcohol eens geheel af te zweren. De traditionele vastenperiode na het carnaval is een mooi moment. Want: alcohol is zeker geen vereiste.