Shutterstock
Shutterstock Foto:

Enschede wil toe
naar duurzame warmte

ENSCHEDE - Hoe verwarmen we alle Enschedese huishoudens straks op een zo duurzaam mogelijke manier? Dit is een belangrijke vraag waar de gemeente Enschede zich momenteel over buigt.

Verreweg de meeste woningen in Enschede zijn momenteel voorzien van een gasaansluiting. Maar het verwarmen van de woning met aardgas heeft ook concrete nadelen. Zo hebt u ongetwijfeld de perikelen in Groningen gevolgd, maar ook voor toekomstige generaties is het belangrijk dat we het aardgas niet helemaal opmaken.

Warmtenet
De gemeente Enschede wil de komende tijd onderzoeken hoe de bestaande warmtenetten in de stad uitgebreid kunnen worden of hoe nieuwe warmtenetten aangelegd zouden kunnen worden. Nu zijn nog maar zo'n 8.000 van de in totaal 74.500 woningen aangesloten op een warmtenet. Bij een warmtenet krijgen huishoudens warm water geleverd van één centraal punt, wat dan duurzaam opgewerkt kan worden. Zo won het Enschedese warmtenet al diverse erkenningen voor duurzaamheid; Twence gebruikt niet recyclebaar restafval om warmte op te wekken voor het stadsverwarmingsnet van Ennatuurlijk. Zo genieten ook de Universiteit Twente en de Grolsch Veste van warmte dankzij uw oude groenafval.

Gasloos bouwen
De komende jaren zullen woningen in Nederland zoveel mogelijk gasloos gerealiseerd worden. Naast het stoken koken de bewoners dan ook elektrisch. Zeker woningen die in hun eigen behoefte kunnen voorzien met zonnepanelen zijn zo een mooi voorbeeld van duurzaamheid.

Meer warmtenetten
De gemeente wil graag in de toekomst meer woningen aansluiten op zo'n duurzaam netwerk, maar dit gaat wel gepaard met grote kosten. De gemeente probeert dit dan ook zoveel mogelijk samen te laten vallen met andere ondergrondse werkzaamheden. De aanleg van een warmtenet is een kostbare zaak. De eigenaar van een warmtenet wil dan ook graag zekerheid hebben dat er voldoende woningenaansluitingen zijn. Door voor een bepaald gebied een warmteplan vast te stellen kan de gemeenteraad besluiten dat in dit gebied nieuwe woningen aangesloten moeten worden.