Veel vragen over waterstanden Enschede

ENSCHEDE - De gemeente Enschede krijgt de afgelopen tijd weer veel vragen van inwoners over de hoge waterstanden.

Zeker in Enschede Noord zijn de afgelopen tijd weer wat vaker problemen ontstaan zoals ondergelopen kelders. Zoals buurtbewoners weten voerde de gemeente van september 2016 tot en met september 2017 een proef uit waarbij pompen ingezet werden om de grondwaterstand te reguleren. Aangezien deze pompen nu uitstaan, krijgt de gemeente veel vragen over het hoe, wat en waarom.

Beperkt effect
Hoewel menig buurtbewoner de pompen graag aan wil hebben, benadrukt de gemeente dat het effect van deze pomp-proef maar zeer beperkt was. Zo werd dit uitgevoerd in een al relatief droge periode. Dit terwijl de herfst en winter van 2017 juist opmerkelijk nat waren. Bovendien hadden de pompen maar op een zeer klein gebied een effect.

Verantwoordelijkheid
De gemeente Enschede is er duidelijk in op de website. Een reactie die we samen kunnen vatten als 'red oe d'r met': "iedere eigenaar heeft de verantwoordelijkheid om zelf te zorgen voor een goede staat van zijn perceel en de daarop gevestigde gebouwen. Wie zijn kelder waterdicht wil hebben, zal zelf maatregelen moeten treffen omdat een lekkende kelder een bouwkundig probleem is.". De gemeente zal dan ook geen pompen aanzetten om kelders watervrij te houden. Het gemeentelijk beleid is er op gericht om te hoge risico's door hoge grondwaterstanden weg te nemen. Wel wil de gemeente best meewerken aan buurtinitiatieven om maatregelen te treffen.