Afbeelding
Foto:

Werkzoekenden vaker
aan de slag in Duitsland

ENSCHEDE - Hij schuifelt langzaam langs de ramen bij het arbeidsbureau; blik scannend langs alle vacatures die het 'net niet' zijn. Eén van de vele Enschedeërs die al een tijdje thuis zitten maar best aan de slag willen. Vakmensen die ongewild langs de kant van de arbeidsmarkt staan. De economische crisis lijkt op zijn retour, maar er zijn nog zeker mensen die niet zomaar aan het werk komen. Zeker wanneer je al een tijdje in de bijstand of WW zit is dit een uitdaging. Maar er zijn ook zeker kansen, bijvoorbeeld wanneer je bereid bent om eens over de grens te kijken.

Mobiliteit op de arbeidsmarkt noemen ze het; een term die eigenlijk een heel scala aan ingewikkelde arbeidsprocessen verhult. Arbeidsmobiliteit is in het beginsel: werken in beroepen waar behoefte aan is, in streken waar er behoefte aan is. Arbeidsmobiliteit is ook in Twente een groeiend fenomeen, juist omdat we hier zo dicht bij Duitsland zitten. Steeds meer Twentenaren zien goede kansen om bij de oosterburen aan de slag te gaan. En inmiddels zijn de eerste successen veelbelovend.

Succes
Afgelopen jaar gingen 103 Twentse werkzoekenden aan de slag in Duitsland na bemiddeling. Het grootste gedeelte van deze groep waren mensen uit de bijstand (70 personen) en de WW (20). In 2016 werden 104 werkzoekenden succesvol begeleid naar een Duitse baan. De regionale ambitie is om uiteindelijk tot een 'grenzeloze' arbeidsmarkt te komen. De opzet is relatief simpel: in Duitsland is vaak behoefte aan personeel dat in Nederland juist moeilijk werk kan vinden. Ook andersom gaat dit gegeven op. Zeker voor de werkzoekende die al een goede beheersing van het Duits heeft zijn da kansen om snel werk te vinden relatief gunstig.

Kansen
Patrick Welman, wethouder Economie en Werk in Enschede, toont zich tevreden met de cijfers. "De euregionale arbeidsmarkt biedt nog altijd veel kansen en door intensief samen te werken hebben we dit resultaat behaald." Welman ziet in 2018 een veranderende situatie op de Twentse arbeidsmarkt, die vraagt om een andere aanpak. "We gaan dit jaar voor dezelfde resultaten als in de afgelopen twee jaar, maar de Twentse arbeidsmarkt trekt aan. Veel werkzoekenden die in aanmerking komen voor werken in Duitsland, zullen nu eerder in Twente aan de bak komen. Uiteindelijk is het vinden van een passende baan natuurlijk het belangrijkst. Vanuit de gedachte van een grenzeloze arbeidsmarkt gaan we ons nu ook meer richten op het behouden van talent in de Euregio."

GrensWerk
In Gronau opende de Agentur für Arbeit Coesfeld, samen met de gemeente Enschede, Werkplein Twente en de EUREGIO, eind vorig jaar een bureau voor grensoverschrijdende arbeidsmarktbemiddeling. Onder de naam GrensWerk brengen deze partners vraag en aanbod op alle niveaus bij elkaar. Werkzoekenden vinden er alle kennis, advies en ondersteuning die nodig is voor grensoverschrijdend werken. Er zitten natuurlijk wel wat haken en ogen aan dit fenomeen, zoals de verschillen in belastingwetgeving en erkenning van diploma's in het buurland. Werkgevers die moeite hebben met het vinden van personeel in eigen land krijgen toegang tot nieuw arbeidspotentieel over de grens. De combinatie van kennis en bemiddeling maakt het concept van GrensWerk uniek in Europa. GrensWerk heeft de afgelopen tijd rechtstreeks werkzoekenden geplaatst bij bedrijven als het Outletcenter in Ochtrup, Kuchen Sale en Hamacher Logistik GmbH (Gronau), Oude Hengel (houtzagerij, Bad Bentheim) ESS (sanitair, Bad Bentheim) en Emsflower (kwekerij, Emsbüren). Ook werden Duitse kandidaten geholpen aan een baan bij Bonfait in Denekamp en Johma in Losser. De komende tijd zal de aandacht ook vooral liggen op het behouden van regionaal talent in de Euregio.