Afbeelding
Foto:

Dierenkliniek Enschede: Gezonde Nora

Soms word je als eigenaar en dierenarts verrast. Je denkt dat een dier supergezond is en 2 weken later staat deze lieverd doodziek in je spreekkamer. Neem bijvoorbeeld Nora: een lieve 6 jarige Labrador Retriever. Nora kwam laatst bij mij op het spreekuur voor haar jaarlijks vaccinatie, ontworming en ontvlooiing. Nora voelde zich goed, was speels en ik kon geen rare zaken constateren.

Gisteren belde de baas van Nora. Hij was bezorgd, Nora was sinds 2 dagen ziek, ze at weinig, had steeds dorst en wilde niet spelen. Een afspraak werd gemaakt.

Ernstig
Die middag kwam Nora de spreekkamer binnen: sloom, moe en ze wilde geen koekjes. Het viel mij op dat ze een dikke buik had, droge slijmvliezen, geen koorts. Omdat het probleem in de buik leek te zetten heeft mijn collega Karen diezelfde middag een echo gemaakt. Daar zagen we grote zwarte holtes en lissen op. Een duidelijk beeld: Nora had een baarmoederontsteking met een dichte baarmoedermond waardoor de pus niet naar buiten kon vloeien, maar zich juist ophoopte in de buik. Al deze gifstoffen en pus ontstaan snel en maken Nora doodziek.

Tests
Nora ging meteen aan het infuus, haar bloed werd gecheckt, en dezelfde avond is ze nog geopereerd. Dit was heftig en hard werken, maar het leuke is: de volgende ochtend stond Nora te springen in de kliniek en had honger. Dan ben ik super tevreden. We hebben hard gewerkt, maar een mooi resultaat behaald.

Heftig
Baarmoederontstekingen verlopen vaak heftig. Niet elke hond kunnen we redden. Met het ouder worden neemt de kans toe (tot 20-25%) dat een hond een baarmoederontsteking ontwikkeld. Daarom adviseer ik om je teef vroeg te laten steriliseren, mits het karakter en de gezondheid dit toestaat. Dit voorkomt een hele hoop ellende op oudere leeftijd.

Gezond bewegen
Een teef die gesteriliseerd is komt wel gemakkelijker aan. Dus niet teveel eten geven en wel veel wandelen. Daarom neem ik mijn hond Saartje vaak mee voor een wandeling in het bos, of gaan we samen hardlopen. Goed voor ons beide.

Dierenarts Esther van Sprang, Dierenkliniek Enschede