Afbeelding
Foto:

Wie is de Losserse
voorleeskampioen?

LOSSER - Op zaterdag 27 januari organiseert de bibliotheek Losser de lokale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Deze wordt dan gehouden in muziekschool De Sleutel.

De wedstrijd is onderdeel van de bredere Nationale Voorleeswedstrijd en Voorleesweken. Dit alles heeft als doel om voorlezen in de breedste zin te promoten. Naast dat het voorlezen van een kinderboek leuk is voor jonge kinderen, draagt het ook concreet bij aan de taalontwikkeling van deze groep. Maar niet alleen jonge kinderen profiteren hiervan; ook oudere jeugd en zelfs senioren ervaren voordelen van het voorgelezen worden. Ook wanneer kinderen zelf voor gaan lezen zoals bij deze wedstrijden draagt dit bij aan de taalontwikkeling.

Veel deelname
De voorleeskampioenen van alle 12 basisscholen in Losser komen bijeen in muziekschool De Sleutel om voor te lezen. Vanwege de verhuizing van de bibliotheek naar het gemeentehuis is even gekozen voor een alternatieve locatie. Drie scholen uit Overdinkel doen mee, 7 uit Losser, 1 uit De Lutte en 1 uit Beuningen. Zij hielden zelf ook voorrondes.

De wedstrijd
Voor deze wedstrijd lezen de kinderen een fragment voor uit hun favoriete kinderboek. De kinderen zijn afkomstig uit de groepen 7 en 8. Bij de voorronden, die plaatsvonden op de scholen, kwamen zij als beste voorlezer van hun school uit de bus. Een deskundige jury, die bestaat uit, Mevr. Dijkhuijs, directeur van Het Fundament, Mevr. Bauhuis, manager van de Muziekschool en Dhr. De Jonge, gepensioneerd onderwijzer en gepassioneerd poppenspeler beslist wie er gaat winnen. Het programma begint om 13.30 uur en is afgelopen rond 16.00 uur. De winnaar van de Lokale Ronde gaat door naar de regionale vervolgronde, die dit jaar wordt gehouden op 17 februari in de bibliotheek van Hengelo. Als alles goed blijft gaan, wordt hij/zij zelfs Voorleeskampioen van Overijssel.

Finale
De Voorleeskampioenen van alle provincies treffen elkaar tenslotte op 17 mei in de schouwburg van Amstelveen voor de landelijke finale; een zeer mooie prestatie voor deze winnaars.