Afbeelding
Foto:

Minister-president Rutte op bezoek in Enschede

ENSCHEDE - Minister-president Mark Rutte heeft woensdag een werkbezoek gebracht aan Twente. Hij bezocht onder meer Enschede.

Het doel van het bezoek was om met de gemeenten en instellingen in gesprek te gaan over de lopende ontwikkelingen op het gebied van zorg, werk en jeugdhulp. De gemeenten kregen er de afgelopen jaren fors veel taken bij, wat niet altijd even goed verlopen is. Zo zijn zorgtaken relatief duur, maar ook op het gebied van werk is het lastig om een grote hoeveelheid mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te helpen.

Dagloon
De minister-president bezocht het project Dagloon in Almelo en verschillende projecten en instellingen i n Enschede, om hier in gesprek te gaan over de resultaten van de decentralisaties tot nu toe. Dagloon is een project waarbij mensen met een afstand tot de maatschappij onder begeleiding weer kennismaken met werk. De minister-president gaat daar in gesprek met de projectleider, begeleiders en cliënten. Na afloop reisde hij door naar Enschede, waar hij verschillende succesvolle initiatieven bezocht waarbij wijkteams, zorgaanbieders, inwoners en de gemeente samen werken aan hulp en zorg voor de meest kwetsbare groepen inwoners in onze stad.

Zorg over de zorg
De decentralisaties zorgden de afgelopen jaren voor grotere uitdagingen bij gemeenten, ook zeker in Enschede. Decentralisatie, voor lezers die het wellicht niet zo goed kennen, omvat het afstoten van taken die eerder bij de Rijksoverheid lagen naar de gemeenten. In 2015 droeg het Rijk werk, inkomen en jeugdzorg over. De gedachte hierachter: gemeenten weten waar lokaal behoefte aan is en kunnen zo meer maatwerk bieden. Ook hoeven inwoners maar naar één aanspraakpunt. De keerzijde is wel dat dit dure taken zijn, zeker zorg. Gemeenten kregen veelal te weinig geld van de overheid om dit goed uit te voeren, met verschraling van regelingen als gevolg. Inmiddels lijkt een en ander zich te stabiliseren, waardoor ook de problemen voor inwoners afgenomen zijn sinds de invoering van deze decentralisaties.