Afbeelding
Foto:

Enschedese politiek
nodigt u uit voor kennismaking

ENSCHEDE - Een bekend spreekwoord: "Onbekend maakt onbemind. Op veel dingen toepasbaar, waaronder de lokale politiek. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur is de politiek weer opmerkelijk druk om zich in de kijker te spelen én mensen te vertellen waarom ze juist zouden moeten stemmen.

Politiek is absoluut belangrijk; het democratisch stelsel is doorgaans een goede manier om tot passend, breed gedragen beleid te komen. Maar inwoners hebben vaak geen weet wat de 39 gemeenteraadsleden precies doen, laat staan de commissies en het college van Burgemeester en Wethouders. (Hint: wethouders maken geen wetten, om maar eens een veelgehoord stukje hilariteit uit de wereld te helpen...). Een gebrek aan affiniteit met de lokale politiek is ook nadelig voor u als inwoner. Immers, door middel van de commissies en gemeenteraad kunt u invloed uitoefenen op de uiteindelijke besluiten die de gemeente Enschede neemt. Politiek is niet sexy of spannend, maar af en toe loont het om je er in te mengen als burger. De opkomst bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen toonde aan dat er zeker winst te behalen is; in 2006 was de opkomst nog 53 procent en in 2014 daalde dit naar een erbarmelijke 43 procent. Zo komt de representativiteit van de Enschedese politiek sterk in het gedrang.

Te gast
De gemeenteraad van Enschede nodigt u als inwoner daarom graag uit om eens langs te komen. Op maandag 22 januari kunt u dan een gast zijn van de gemeenteraad. Vanaf 18.00 uur bent u welkom in het Stadhuis aan de Langestraat. Het programma begint met een rondleiding in het monumentale stadhuis, waarna u een uitlegt krijgt over de taken van de gemeenteraad, het debat en de politieke partijen. Aansluitend kunt u dan een deel van de stedelijke commissie-vergadering bekijken. Rond 19.15 uur is het programma afgelopen.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor 20 januari door een mail te sturen naar gastvanderaad@enschede.nl (link stuurt een e-mail). Deelname is gratis. Wilt u iemand meenemen? Geen probleem, geeft dit dan aan in de mail.